RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Музикални инструменти представя изложбата „Песента на дървото“

Песента на дървото
 
На 30 май 2019 г. от 16.30 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” № 8, ще бъде открита гостуващата изложба на Регионален етнографски музей – Пловдив „Песента на дървото“.


Изложбата представя народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.), както и такива, станали популярни в нашия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.). В края на ХІХ в. в градския живот се появяват кеменджиите – цигански оркестри с цигулка, кларнет, зурна, тамбура и тъпан. В новозаселените градски махали отначало хорото е в съпровод на гайда и кавал, а по-късно – на кларнет и цигулка. На места гайдата се запазва по неделните и празничните веселия с хорá по мегданите и по селските сватби и забави до средата на ХХ век.

Народната традиция, ориенталското влияние, модерните европейски инструменти и наследството на църковното пеене създават пъстро многообразие в българската музика. Още в поробена България се заражда градско общество с нови музикални вкусове, привнесени от Западна Европа. Така в крайдунавските градове, към средата на ХІХ в., се появява цигулката. Европейската музика навлиза в страната по различни пътища: чрез емигрантите, чрез протестантските мисии и техните хармониуми, чрез българи, живели и учили в чужбина.

След Освобождението в България се завръщат професионално подготвени музиканти, а заедно с тях работят и майстори на музикални инструменти. И ако по-рядко се появяват големи инструменти като пиано и хармониум, то флейтата, акордеонът и китарата сравнително бързо се разпространяват в градовете. Често се изпълняват популярни откъси от опери и оперети, маршове и преработки на народни песни.

    Каква е „песента“ на дървото? Старите българи казват: „От всяко дърво свирка не става“. За да оживее един музикален инструмент трябва да се подбере подходящото дърво – явор, ясен, акация, орех, зарзала, дрян и др. Те са устойчиви и жилави, а звукът им предпазва от зли сили.

    В изложбата са включени и музикални инструменти, „разказващи“ личните истории на реално живели „герои“ от делника на българина.

     Магията на българската гайда, гъдулка и кавал, съчетана с изяществото на класическите инструменти, пресъздава духа на следосвобожденска България.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 7 септември 2019 г., всеки делничен ден от 9,00 – 17,00 часа и събота от 10,00 до 17,00 часа.
За информация и предварителни заявки – тел.: 034/44 57 19.Тази страница е видяна: 1285

 Публикувано от: pamedia на понеделник 27 май 2019 - 13:14:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ХГ „Ст. Доспевски” представя изложбата „Космическият абстракционизъм на Васил Иванов”
Д-р Ст. Куюмджиев
Песента на цветята
Отменя се официалното откриване на изложбата "Спортът в Пазарджик", изложбата ще се състои
Полицията не разрешава да бъде отстранено дървото /видео/
В Панагюрище организират масово изпълнение на песента за Райна Княгиня
Дървото пред пешеходната пътека, на която бе блъснато дете, ще бъде отсечено
Крадец на куфар с инструменти е задържан в Дебращица
Инструменти за финансиране представят на Есенния панаир в Пловдив
Крадци на инструменти са задържани в пазарджишки строителен хипермаркет
16-годишен младеж е извършил кражба на електроуреди и инструменти от частен дом в Пещера

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5295 сек., 0.4503 от тях за заявки.