pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Национална мрежа за децата предлага да има министър на детето и семейството и детски обмудсман
pamedia , сряда 29 май 2019 - 14:31:19 // коментари: 0

За децата

Национална мрежа за децата настоява за лидерство и задълбочен дебат по детските и семейни политики. Сред възможните решения са излъчването на министър на детето и семейството и детски омбудсман, съобщиха от организацията по време на пресконференция, организирана едновременно в 12 града в страната
За децата

В пресклуба на БТА в Пазарджик представители на Национална мрежа за децата (НМД), в която членуват 152 граждански организации, мотивираха нуждата от министър на детето и семейството и от детски омбудсман, като  изразиха своята позиция за по-добро координиране на политиките за детето и семейството и извеждането им на преден план в дневния ред на обществото.

Детето и семейството трябва да се разглеждат в цялост, посочи Мила Ташкова от НМД. Тя уточни, че излъчването на министър на детето и семейството би осигурило цялостен, комплексен подход към проблемите на детето и семейството и ще е индикатор за по-ясен ангажимент на държавата в подкрепа на семействата. По думите й България е една от малкото държави, в които няма детски омбудсман. Тази институция е необходима, за да защитава правата на децата и да следи за потенциални нарушения от страна на други институции, допълни още Ташкова. Ангажимент на детския омбудсман ще е да се застъпва за правата на децата и да следи работата на институциите, отнасяща се до децата и семействата.

По отношение на Националната стратегия за детето Людмил Спасов, регионален координатор на НМД, коментира, че тя е по-скоро рамка за работата на настоящото и бъдещите правителства. "Стратегията не е съвършена, но е необходима", коментира още Спасов.

За по-ефективно прилагане на политиките за децата и семействата е нужно както лидерство, така и ясен финансов ангажимент, който да гарантира, че те няма да останат само на хартия, заявиха още от НМД.

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 236Време за изпълнение: 0.3545 сек., 0.2835 от тях за заявки.