RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Компостиращата инсталация, с която отпадъкът се превръща в суровина, е елемент от кръговата икономика, подчерта екоминистърът на церемонията за началото на изграждането и
Пазарджик
С водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков и свещеници от катедралния храм "Света Богородица“  стартира реализацията на проекта за изграждане на Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци край Пазарджик. На церемонията присъства министърът на околната среда Нено Димов, народният представител Десислава Тодорова кметът на Пещера Николай Зайчев, на Брацигово - Петко Петков, ръководители и представители на държавни институци.

Проектът се финансира по ОП “Околна среда 2014-2020 г. и ще обслужва общините Пазарджик,  Пещера, Батак, Белово, Брацигово, Лесичово и Септември.

В словото си кметът на община Пазарджик Тодор Попов отбеляза, че опазването на околната среда е един от приоритетите на нашата местна общност и това е поредната стъпка в тази посока.
"Затова с думи на благодарност първо искам да се обърна за нашето добро партньорство с Министерството на околната среда и водите, с ПУДОС и всички наши партньори, с които ние започнахме преди няколко години, за да имаме качество на живот по стандартите в екологичната област. След много усилия успяхме да направим Регионалното депо за отпадъци, втората стъпка е  настоящият повод, който ни събира - изграждането на Сепарираща и комопостираща инсталация,  в края на лятото започваме рекултивацията на старото депо, а в късна есен ще сме готови с работния проект за довършване на последния етап от азотно-фосфорното пречистване на нашите отпадни води в пречиствателната станция. Така ще затворим пълния цикъл на тези интервенции, които правим  в партньорство с държавата и които ще доведат до повишаване качеството на живот в нашия район." Това обясни Тодор Попов като подчерта, че този тип проекти са най-сложните, най-трудоемките, най-обществено сетивните и благодари на екипа си, който се справил на изключително професионално ниво.
Нено Димов сподели, че в неговото министерство се стремят да насочват максимално политиките си към местните общности, защото те се грижат най-много за това, което ги заобикаля и припомни, че точно преди година и половина бе откриването на новото депо, а с осигурения ресурс  ще започне да се решава    и вторият проблем - рекултивацията на старото сметище. Той поясни, че инсталацията, която започва да се изгражда и с която зеленият отпадък се превръща в суровина, е елемент от т. нар. кръгова икономика, която става все по-актуална.
Пазарджик
.


Тази страница е видяна: 1001

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 06 юни 2019 - 15:01:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кредит в размер на 2 милиона 280 хиляди лева от фонд "ФЛАГ" ще иска Община Пазарджик за компостиращата инсталация
Народния представител от ГЕРБ Десислава Тодорова присъства на старта на изграждането на компостираща инсталация за отпадъци в областния град
Пустеещо мазе в Пазарджик се превръща във Фабрика за градско изкуство
Екоминистърът Искра Михайлова ще чисти в събота в парк „Писковец“
В 11:30 е церемонията по хвърлянето на кръста във водите на Марица
Петата изложба на школата на Марин и Светозара Кузеви се превръща в младежки фестивал на изкуствата
Екоминистърът преряза лентата на пречиствателната станция и 60 км водопровод и канализация в Панагюрище
Екоминистърът не разрешава двете лъвчета от Разград да бъдат настанени в зоокъта в Пазарджик
РИОСВ да засили контрола срещу умишлено палене на сметището поиска екоминистърът
Церемонията за наградите на Община Пазарджик по случай 24 май просълзи Нети /обновена/Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5530 сек., 0.4832 от тях за заявки.