pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Танцьори от Каталуния - на гости в Община Пазарджик преди тридневните съвместни спектакли с „МЕРАК“ – Пазарджик
pamedia , четвъртък 11 юли 2019 - 14:24:42 // коментари: 0

Каталуния

Танцьори от „Есбарт Дансот“ – Каталуня и пазарджишката танцова школа „МЕРАК“ посетиха Община Пазарджик и се срещнаха с директора на дирекция „Образование и култура“ Гергана Табакова и главен експерт „Култура“ Диляна Матакиева преди тридневните им спектакли в региона. Гостуването на каталунските танцьори е по покана на пазарджишката школа и е част от инициативата за културен обмен. Двете танцови формации ще участват в ателие на открито, където всички желаещи граждани и гости на Пазарджик ще могат да научат два български и два каталунски народни танца. Ателието е тази вечер от 19:30 ч. в острова в Пазарджик. Утре вечер – петък, на Тортата, от 19:30 ч. е съвместният спектакъл „Пазарджик посреща Барселона“, а в събота гостите от Каталуня, „танцова школа „Мерак“ и певческа група „Родопи“ ще изнесат спектакъл в Црънча – от 11 ч., на площада в селото. Танцьорите от „Есбарт Дансот“ и от „Мерак“ са подготвили музикално-танцово пътешествие и ще представят фолклорни танци от различни региони, сподели ръководителят на „Мерак“ Румяна Костадинова, която е инициатор на културния обмен между Каталуния и Пазарджик.

Каталуния
Анна Мария Сабате - ръководител на "Есбарт Дансот" - в средата


Днес гостите от Испания представиха своя край пред ръководството на Община Пазарджик и благодариха за сърдечното посрещане. Директорът на дирекция „Образование и култура“ Гергана Табакова приветства каталунците  и им обеща да предаде на кмета Тодор Попов горещите им поздрави от Испания. Ръководителят на „Есбарт Дансот“  Анна Мария Сабате разказа  за  града, от който те са - Капелядес - на около 60 км от Барселона с богат артистичен живот. Настоящият състав се е формирал през 1998 г. и е наследник на танцова школа, създадена през 1973 г. Изпълнителите са самодейци и са участвали в множество фестивали в Испания и Италия. Капелядес е известен с музей на хартията – един от двата в света се намира там, с фабрика за хартия, в градчето има и металургична фабрика. Ръчно изработената хартия е скъп подарък и именно такъв дар те поднесоха на Гергана Табакова, както и изработен от хартия макет на тяхна забележителност – извор в центъра на града, който е и един от символите на Капелядес. Градчето има богата история, археологически разкопки от римско време, а също и от праисторическо време.


Испанците бяха впечатлени от богатия културен живот на Пазарджик, от факта, че Пазарджик има професионален фолклорен ансамбъл „Пазарджик“, издържа Симфоничен оркестър, има 4 непрофесионални формации за възрастни и 5 детски школи за народни танци.


Гостите от Испания получиха рекламни подаръци от Община Пазарджик. По-късно днес те ще посетят  Художествената галерия „Станислав Доспевски“, Историческия музей в Пазарджик, Етнографската експозиция, църквата „Света Богородица“, а утре ще бъдат в Пловдив – европейската столица на културата – 2019 с изключително богата програма в Стария град. В последния ден от гостуването им в България им предстои и разходка в столицата и забележителностите на София.

Каталуния
Каталуния
Каталуния


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 2382Време за изпълнение: 0.8552 сек., 0.7718 от тях за заявки.