RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Пазарджик
Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия сезон донесоха изключително интересни резултати, съобщават от Регионален исторически музей Пазарджик. Направените сондажи показаха, че селището от халколитната епоха е имало много по-голяма площ от селищната могила – над 100 дка. В проучваната над 10 години негативна структура, на дълбочина над 6 м от древния терен, се разкриха последователни конструкции от дърво и глина – най-вероятно от входа към селището, който е оставал на известна дълбочина под нивото на последователно наслагващите се едно върху друго селища. В сграда с площ над 100 м2, с различни помещения, се разкри силно обгорял скелет на бебе, лежащо сред разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, останки от които покриват целия под на помещението. Досега са открити 168 находки, сред които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки (една от тях е на птица с две глави, украсена с червена боя), накити от средиземноморските миди Spondylius и Dentalium, инструменти от мед, камък, кост.
Значително по-големи от известните досега се оказаха и размерите на селището от ранната бронзова епоха, разположено извън границите на селищната могила. Останки от три последователни строителни хоризонта се откриха на 85 м южно от могилата, като към най-горния от тях принадлежи погребение на бебе в урна – до съоръжение от по-долния хоризонт.  


Тази страница е видяна: 871

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 15 август 2019 - 13:33:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят ще получи 29 000 лв. за археологически работи по Селищна могила "Юнаците", има одобрени още 3 проекта за финансиране
Кметът: Селищна могила "Юнаците" ще стои на вниманието ми, трябва да развием този обект
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“
Почина един от големите изследователи на селищна могила Юнаците проф. Н.Я.Мерперт
Златно мънисто, датирано 4 600 – 4 500 г. пр. Хр., е сред най-впечатляващите находки при проучването на Селищна могила Юнаците това лято
Община Пазарджик ще участва във финансирането на проучванията на "Селищна могила Юнаците"
Атанас Петров: По стечение на обстоятелствата започваме подготовката на този важен ден, надявам се на успешен сезон
В имунизационния кабинет на РЗИ са поставени 81 противогрипни ваксини. Този сезон идват "Калифорния", "Швейцария" и "Пукет"
Гинче Караминова: През мандата на ГЕРБ са отпуснати средства за ново читалище в пазарджишкото село Юнаците
БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за влаковете през летния сезонТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4272 сек., 0.3464 от тях за заявки.