RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Изложба с творби на Г. Герасимов по време на Националната графична изложба на негово име в Пазарджик
Георги Герасимов

Третата Национална графична изложба на името на пазарджишкия художник - график Георги Герасимов ще бъде официално открита на 19 септември 2019 г. в 18 ч. Изложбата е със статут на конкурс, който придоби популярност и устойчивост във времето. Експозицията тази година представя 33 автори с 62 творби. По традиция за Национална графична изложба „Георги Герасимов”, галерия „Станислав Доспевски“, която е домакин и организатор на изложбата, издава луксозен двуезичен каталог.

Тазгодишното издание на НГИ „Георги Герасимов” ще бъде съпътствано от изложба „Георги Герасимов – непознатият график” с избрани трорби от богатото художествено наследство, което ни завеща художникът Георги Герасимов (1905-1977). Във втора зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ са подредени 97 творби (графика и рисунка) на автора. Художествените произведения са създадени между 1928 и 1971 г. като са застъпени теми, по които художникът е работил през целия си живот. През май 2019 г. тази изложба гостува в Българския културен институт в град Прага.
**********
     Организираните форуми, представящи родното и чуждо графично умение в България, са вече културен факт с история. През две или три години в различни духовни центрове у нас се провеждат изложби, които в ритмична последователност превръщат тези изяви в институционален модел и им дават статут на утвърдени средища на тиражираното изкуство.  Национална графична изложба „Георги Герасимов” в Пазарджик е поредното средоточие на  усилия да се представи съвременно изкуство в град с възрожденски традиции и висок усет за естетичност на своята публика.

     „Превъзходството” на графичната художественост, над другите изящни опитности, е в нейното изразно многообразие, благороден порив за различност и личен свят, очертан от техническата вещина на автора, проведена както в традицията на това изкуство, така и стремеж, водещ  до преодоляване на улегналост и рутина.

     Но най-важното, което отличава графиката, е нейната закодирана като същност демократичност благодарение на равностойните, но  лимитирани отпечатъци на реализираната първоначална изобразителна идея.

     През годините вниманието към гравюрата, не само у нас, пулсираше с амплитуда, която на моменти показваше, че пристрастието, като интерес към нея, губеше увлечение. Вероятно „вина” за това имаше търсеното разнообразие на технически похвати и насоченост за взаимно проникване и обогатяване на класическите методи с модерните компютърни технологии. Това време сякаш остана в историята, защото ценителите на графичното изкуство, в голяма част, не бяха благосклонни да приемат предложената подмяна, която прехвърляше артистичните усилия на художниците от трудните за овладяване повърхности на литографския камък, металната плоча и щорцовата дъска върху монитора на компютъра.

     В поредното трето издание на Националната графична изложба, посветена на големия и изтънчен артист Георги Герасимов е радостно да се види, че художниците (както утвърдени, така и по-млади, но вече с подчертано усвоена техническа култура), са се обърнали към класическите похвати на графичното майсторство. Това позволява на авторите, представили своите произведения, да изразяват свободно собствените си възгледи в съдържателни и естетически аспекти, търсещи отговорите на вечната дилема:  за принадлежност към обществения ангажимент – като човек и гражданин, или противопоставянето на личния усет и възприятие за света – като човек и творец. Разбира се, всеки творец е и преди всичко гражданин, но подсказаната дискусия, наблюдаваща се в повечето творби, намира своя отзвук в много от тях като добре изразени морални и художествени мотиви на една  непримиримост, възлагаща на артиста отговорност – както за случващото се зло, така и за доброто, което не винаги зависи от него.

     Всичко това може да предложи размисъл и вътрешен разговор на всеки, който ще се наслади на представените графични листове в изложбата, с пожелание Художествена галерия „Станислав Доспевски” да състави поредната си колекция, този път от тиражирано изкуство, към Националната графична изложба „Георги Герасимов”, като отделна сбирка – кабинет (както колекция „Портрет”, колекция „Пейзаж”). Това би допринесло за обогатяване на художествения фонд на градския музей в Пазарджик, от една страна, а от друга – би довело до разгръщане на статута на изложбата в бъдеще и превръщането й в международна.

Христо КърджиловТази страница е видяна: 1039

 Публикувано от: pamedia на вторник 17 септември 2019 - 15:16:08

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Националната графична изложба “Георги Герасимов”, посветена на 110-та годишнина от рождението му, ще участват 47 автори
114 графични творби ще покаже галерията в Пазарджик в рамките на Националната изложба на името на Георги Герасимов
Проф. Галина Лардева за Националната графична изложба „Георги Герасимов“: Ново явление в българския художествен живот
Пазарджик подготвя Национална графична изложба на името на Георги Герасимов
Втора национална графична изложба на името на Георги Герасимов
Първата Национална графична изложба даде сериозна заявка за последващи издания
В Годишната изложба на Представителството на СБХ Пазарджик участват 20 автори с 46 творби
ХГ „Ст. Доспевски” подготвя изложба за 110-та годишнина от рождението на Георги Герасимов
Изложба живопис и цветни рисунки на Георги Герасимов по повод 115 г. от рождението на художника
Четири платна на Димитър Казаков - Нерон, собственост на галерията в Пазарджик, участват в изложба на Националната галерияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5859 сек., 0.5045 от тях за заявки.