RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
С дигитална изложба по документи и снимки ще бъде отбелязана 90-та годишина от рождението на проф. д-р Атанас Божков
atanas_bojkov_plakat19.jpg

На 05.11.2019 г. (вторник) от 17.00 часа в малкия салон на читалище “Виделина – 1862 г.” в Пазарджик ще бъде представена дигиталната изложба по документи и снимки от личния фонд на проф. д-р Атанас Божков. Изложбата, организирана от  Държавен архив, Народно читалище “Виделина – 1862 г.” и Община Пазарджик, е посветена на 90-годишнината от рождението на един от най-изтъкнатите изследователи на българското изобразително изкуство и негов популяризатор в световен мащаб проф. д-р Атанас Божков.


Дигиталната изложба дава представа за основни моменти от неговата служебна, преподавателска, научна и обществена дейност, съобщиха от Държавен архив - Пазарджик. Като един от основателите на катедра “История на изкуството” в Художествената академия в София, той е преподавал на повече от 15 випуска изкуствоведи и на 23 випуска художници. Трудовете на професор д-р Атанас Божков са издадени в повече от 12 държави по света, на повече от десет езика. Автор е на стотици научни студии, статии, рецензии. Приятел на художници от различни поколения професорът написва монографии за Александър Мутафов, Данаил Дечев, Никола Танев, Илия Бешков, Веселин Стайков, Ненко Балкански и други, както и за своя приятел, големия български оперен певец Борис Христов. Книгите му, посветени на българското изкуство в различни периоди от неговото развитие също трудно могат да се изброят: “Българска художествена академия”, “Българско изобразително изкуство”, “Българска историческа живопис”, “Тревненската живописна школа”, “Миниатюри от Мадридския ръкопис на Йоан Скилица”, “Художественото наследство на манастира “Зограф” (със съавторство с проф. Асен Василиев) “Българската икона”, “Изображенията на Св. Св. Кирил и Методий през вековете”, “Човекът и изкуството”, “Великолепието на България”, “Български приноси в европейската цивилизация” и мн. др.

През целия си творчески път проф. д-р Атанас Божков има една постоянна цел – да изследва явления и процесите в съвременното и средновековното българското изобразително изкуство и да популяризира неговите достижения, разглеждайки го като част от общото културно наследство.
   Тази страница е видяна: 2887

 Публикувано от: pamedia на понеделник 04 ноември 2019 - 19:43:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дигитална изложба по повод 90 години от рождението на проф. д-р Атанас Божков
За Празника на българските архивисти в Пазарджик ще бъдат представени документи от архива на изкуствоведа проф. д-р Атанас Божков
С изложба “Да видят всички по света, че българский народ живее…” в Пазарджик ще бъде отбелязана годишнина от рождението на П.Р. Славейков
Държавен архив – Пазарджик: Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
Дигитална изложба на Държавен архив- Пазарджик по повод 150г. от рождението на Михаил Такев
Петата годишнина от приемането ни в ЕС ще бъде отбелязана и в региона
В 4 учебни заведения ще бъде отбелязана Седмицата по предприемачество в област Пазарджик
В Колодрума на 3 декември ще бъде отбелязана 25-та годишнина от първия митинг в Пазарджик
Дигитална изложба за участието на Пазарджик и областта в спасяването на българските евреиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5207 сек., 0.4400 от тях за заявки.