RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Държавен архив – Пазарджик:
100 години от подписването на Ньойския мирен договор


На 27 ноември 2019 г. се навършват 100 години от подписването на трагичния Ньойски мирен договор, с който България излиза от Първата световна война като победена държава и претърпява Втората си национална катастрофа. От страната са откъснати територии, населени предимно с българи – Западна Тракия, почти цяла Македония, Западните покрайнини, Северна и Южна Добруджа. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация. Ограничен е и броят на сухопътните въоръжени сили, включително полицията –  не повече от 33 000 души, от които 20 000 доброволци в армията, 10 000 за жандармерията и 3 000 погранична стража, а задължителната военна служба е отменена. Репарациите, които България трябва да изплаща на победителите, са в размер на 2,25 милиарда златни франка или 22% от цялото национално богатство, като освен тях страната се задължава да предаде на съседните държави определен брой добитък и въглища.

Условията на бъдещия мирен договор са връчени на българската делегация на Парижката мирна конференция на 19 септември 1919 г. В съхранените от този период заповедни книги на Пазарджишката градска община, Стрелчанската селска община, училища и др. се разпорежда “всички заведения и учреждения да бъдат затворени и ... се вдигнат националните знамена, обвити в черен креп”, поканват се всички да вземат участие в мирно траурно шествие на 30 септември 1919 г., организирано в държавата. И през следващите години, на датата на подписване на договора, в цяла България в знак на протест се организират митинги. В Държавен архив – Пазарджик се съхраняват документ и снимка от провеждане на такъв митинг в Пазарджик през ноември 1931 г.


      
njo_image002.jpgnjo_image004.jpg 
njo_image006.jpgnjo_image008.jpg

Окръжно от Централния акционен комитет за борба против Ньойския мирен договор в София до председателя на читалище “Виделина” - Татар Пазарджик (дн. Пазарджик) за обявяване 27 ноември за национален “протестен ден” и провеждането му на 29 ноември (неделя) от 10 ½ часа сутринта в цялата страна. 21 окт. - 02 ноем. 1931 г. София.

 
njo_image010.jpg
 Снимка от митинг против Ньойския мирен договор пред читалище “Виделина” - Татар Пазарджик (дн. Пазарджик). 29 ноем. 1931 г. Татар Пазарджик (дн. Пазарджик).


Божидар Кехайов
Държавен архив - ПазарджикТази страница е видяна: 3723

 Публикувано от: pamedia на сряда 27 ноември 2019 - 16:45:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Документални свидетелства за отзвука в Пазарджик от подписването на Ньойския мирен договор, съхранени в Държавен архив - Пазарджик
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Държавен архив – Пазарджик: 95 години от атентата в църквата “Света Неделя”
Държавен архив – Пазарджик:
120 години от рождението на актьора Васил Тотев
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
110 години от рождението на шлагерния певец ГЕОРГИ ШАРАНКОВ
Държавен архив - Пазарджик

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5672 сек., 0.4840 от тях за заявки.