RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
С машина на времето „пътуваха” ученици от ПМГ „К. Величков” в Страсбург

pmg191203.jpg

    „Минало, настояще и бъдеще в архитектурата на родния ни край” – това беше темата, която обедини учениците от 6 държави по време на поредната международна среща по проект  „Our Green European Town”. Участниците от Бишхайм – Франция, Луле – Португалия, Пярну – Естония, Катания – Италия, Бияр – Испания и ученици от пазарджишката математическа гимназия „Константин Величков“ представиха архитектурното развитие на своя район чрез иновативни презентации. След това, разделени на екипи, учениците под ръководството на Катерина Височина и Михаел Мюлер от Института по гражданско инженерство, се върнаха в миналото. Те на практика се научиха да изработват кирпичени тухли, с които изградиха стена и направиха ограда от преплетени пръти, измазани с глина.


    „По време на посещението ни в предприятието WeberHaus, в интерактивния музей, чрез машина на времето, се пренесохме назад през вековете. Отначало бяхме при първобитнообщинните хора през палеолита в Африка, преминахме през пирамидите и фараоните на древния Египет, Александрийската библиотека, горящия Рим по времето на император Нерон, за да попаднем в шатрата на бедуините в пустиня на Арабския п-ов, а от там сред буйната растителност и къща на тропически дървета сред островите в Южно море – навсякъде проследявайки особеностите в архитектурното развитие и промените в живота на хората. Накрая машината ни пренесе в далечното бъдеще, проектирайки космическа станция и жилища на бъдещето, извънземни цивилизации и роботи“, разказа Ана Рабаджийска, преподавател в МГ „К. Величков“.
.

    В рамките на посещението е имало и срещи с архитекти по градско планиране, с които учениците, разпределени в работилници, са проектирали върху план-скици на реално съществуващи квартали в Страсбург, как да се подобри градската среда чрез екологично строителство, създаване на зелени площи, изграждане на възобновяеми източници за енергия и пр.

    Учениците и техните ръководители са посетили също Европейския парламент, присъствали са на пленарно заседание, където депутатите са гласували изменения в Декларация за климатичните промени и свързаните с тях промени в живота на хората, касаещи и жилищното строителство.

pmg191203a.jpg


Тази страница е видяна: 1056

 Публикувано от: pamedia на вторник 03 декември 2019 - 10:52:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ученици от ПМГ „К. Величков“ проектират европейски екоград
Ученици от ПМГ „К. Величков” – с инициатива за превръщането на Пазарджик в по-добро място за живеене
Ученици от ПМГ „Константин Величков“ успешно преминаха програмата „Практични финанси“
Осем ученици от ПМГ „К. Величков“ са сред финалистите на Националната олимпиада по информационни технологии
С грамоти и ваучери за книги кметът награди успешни ученици от МГ „К. Величков“, ОУ „Хр. Смирненски“ и БЧК
Ученици от Испания и Германия гостуваха в ПМГ "К. Величков" по екопроект
Двама от адвокатите приватизатори на Абаджиевата къща осъдиха България в Страсбург
Димитрия Иванова от Пазарджик участва в най-големия младежки форум в Страсбург
Нова мултифункционална машина за миене на улици закупи Община Пещера
Пещерски криминалисти разкриха крадец, измъкнал кафе-машина, колбаси и кашкавал от магазинТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5588 сек., 0.4738 от тях за заявки.