RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Единадесетокласници от Математическата гимназия се върнаха по проект във времето на нацистката пропаганда
hitl20a.jpg

От втора поред среща по международен проект се завърнаха две учителки и шестима ученици от ПМГ „Константин Величков“, гр.Пазарджик, съвсем скоро. Проектът „Да укрепим нашите връзки чрез нашето минало“ е по европейската програма Еразъм+ и е на историческа тематика. Г-жа Мирослава Такева, старши учител по английски език, и д-р Ана Рабаджийска, старши учител по история, колаборират със свои колеги от Белгия, които са и координатори на самия проект, Финландия, Португалия и Германия. Първата среща се състоя през октомври в Белгия, където бяха обсъдени бъдещите дейности по проекта, а втората - в Мюнхен, откъдето групата на Математическа гимназия се върна с куп положителни емоции и много впечатления.

Здравейте и добре дошли. Най-напред бихме искали да ви попитаме каква беше основната мотивация да участвате в този проект и какви са основните теми, които всяка от страните ще разглежда?

Намираме за особено актуална темата на проекта, който цели да се намерят допирни точки в историческото минало на участващите страни и в същото време да открием собствената си идентичност и това, което ни прави уникални. В хода на проекта тази цел ще бъде постигната с помоща на автентични преживявания, чрез които участниците ще имат възможност да се потопят в историческото минало на всяка страна. В България нашата задача ще бъде да им представим различни икономически и  културни аспекти на комунистическото общество, в Португалия ще се изследва културното и историческо наследство на маврите,  във Финландия ще разглежда животът на самите, в Белгия темата ще бъде Първата световна война, а целта на нашата среща във Мюнхен, Германия в началото на месец февруари  беше възходът на нацизма през 20-те и 30-те години на XX век, постигнат със средствата на пропаганда и фалшиви новини.
hitl20.jpg


Как се „потопихте“ в Мюнхен, в какви дейности  участвахте?
   
Акцент на нашата среща в Мюнхен беше двудневно посещение на Нюрнберг, наричан от Йозеф Гьобелс „най-германският от всички германски градове“ по времето на нацистка Германия. Заради своето стратегическо положение и средновековна история, той е избран  като място за провеждане на големите партийни митинги, събрания и конгреси на Националсоциалистическата германска работническа партия. По време на тези митинги в Нюрнберг са се стичали около половин милион поддръжници на Адолф Хитлер и неговата идеология.  В Документалния център "Райхстагсгеленде", учениците участваха в две тричасови интерактивни работилници на теми „ Пропаганда“ и „Дискриминация“. Видяхме различни измерения на пропагандата –  настолни игри за деца и рисунки всяващи омраза към евреите,  целенасочени статии във вестници,   продължителни речи на фюрера по радиото, масови нацистки паради, разнообразни сувенири и плакати с лика на Хитлер. Бяха разгледани и съпоставени аспектите на дискриминацията по време на нацизма и в наше време.  С помощта на мобилно приложение Actionbound учениците проучваха личните истории на евреите, чиито семейства са били преследвани от нацисткия режим и отговаряха на различни типове въпроси докато обикаляха значими места из града, свързани с живота на тези личности. Незабравимо преживяване беше и пренощуването на всички участници в проекта в средновековен замък, който е обновен и превърнат в общежитие.

Какво научихте и с какви чувства се връщате от там?

    През 30-те години на ХХ век в Германия се създава създава специално Министерство на пропагандата, което използва средствата за масова информация и изкуството, за да обедини обществото срещу общи врагове като евреи, цигани, хомосексуалисти и болшевики. В продължение на шест години се провеждат масови митинги със стотици хиляди участници, които естествено водят до началото на Втората световна война през 1939, когато милионното население  счита за съвсем опрадвано нахлуването на германските войски в Полща. В своята книга „ Моята борба“ Хитлер посочва, че на мащабни публични митинги най-успешен е този оратор, който успява да спечели сърцата на масите. Не със сърца, а с разум и критично мислене трябва да подхождаме към информацията, която ни залива от всички информациони канали – това е нашият най-ценен урок от нюрнберското ни преживяване. Медийната грамотност и мъдрост са ключови за всички нас във века на информацията.

                                          Интервю на Димитрийка Боева с Мирослава Такева
                       Тази страница е видяна: 1327

 Публикувано от: pamedia на вторник 25 февруари 2020 - 11:37:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Висока оценка за проект на възпитаници на Математическата гимназия за укрепване на здравето
„Майсторите, които върнаха времето напред“ – филм за майсторството на брациговските дюлгери – в национален тв ефир по празниците
Две награди от по 500 лв. за постижения на най-изявените зрелостничка и зрелостник на Математическата гимназия
Възпитаници на Математическата гимназия организираха Коледен празник за децата от приюта
Математическата гимназия - с втори концерт в подкрепа на пострадала в катастрофа ученичка
Синдикатите в Математическата гимназия не искат оставката на директора Ангел Велков
Ученици от Математическата гимназия в Пазарджик откриха своя мечтан еко град
Възпитаници на Математическата гимназия в Пазарджик са сред най-добрите на олимпиадата по Информационни технологии
Десетокласници от Математическата гимназия имаха първа среща с магистратите от Административен съд - Пазарджик
Възпитаниците на Математическата гимназия в Пазарджик показаха впечатляващи езикови умения на Национално състезание по чужди езициТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5504 сек., 0.4663 от тях за заявки.