pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Кметът на Пещера посети сградата на джамията в центъра на града
pamedia , четвъртък 21 май 2020 - 12:33:03 // коментари: 0


pra_mladenov_dzhamia.jpg

 Кметът на община Пещера Йордан Младенов посети сградата на джамията в центъра на града. Той пожела да се запознае с новото интериорно оформление на залата за молитви. Младенов беше придружен от Севгин Фейзула- общински съветник от ДПС, който е касиер и секретар в джамийското настоятелство и Димитър Павлов от местната администрация.


За ремонтните дейности, които приключват го запозна Муса Уручов- имам на Пещера. Припомняме, че беше подменена покривната конструкция, дограмата и подобрена външната част на минарето. Логистична помощ оказва и Община Пещера, както и Общински фирми. Средствата за крупните ремонтни дейности бяха осигурени с доброволни дарения от мюсюлмани, българи и представители на други етнически общности от Пещера, страната и чужбина.

Гипсови тавани, ефектно осветление, нови фризовани парапети на помещението предназначено за молитва на жените, варакосани старинните стенописи. Това вижда всеки, който прекрачи прага на вътрешното помещение на джамията. Нов облик е придобил сифатът – имената на Аллах – писмена върху външните стени на джамията. Особено внимание е отделено на стародавните орнаменти в стил арабеска по стените.

Джамията е мястото за събиране („джами“ произхожда от корен, означаващ „събирам“) и молитви на мюсюлманите. Гради се така, че молещите се да са обърнати с лице към Мека. Джамията оформя днешния си вид след доста ремонти.  Частични ремонти, боядисване, мазилки, облагородяване на дворното пространство и др.. са правени и преди, но този е най-мащабния, казват пещерци днес.

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.

В неделя мюсюлманите в Пещера ще празнуват.

Заради ситуацията създадена от COVID-19, тази година Байрям намаз ще се кланя на открито, Мюсюлманското настоятелство в Пещера съобщи, че Сабах и Байрям намаз ще се извършат на 24 май  на градския стадион в Пещера.

Сабах намаз ще се кланя в 05:00ч. , а Байрамският в 06:35 часа. Ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасност.
Пещера


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 229Време за изпълнение: 0.7869 сек., 0.7113 от тях за заявки.