RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Обучения за работа в творческа класна стая – за учителите от МГ „К. Величков” - Пазарджик

mg20200924.jpg

Профилирана математическа гимназия „Константин Величков“ -Пазарджик отново спечели финансиране по европейската програма „Еразъм+“, КД1, Образователна мобилност за граждани, сектор „Училищно образование“. Екип от седем учители работи по проект с име „Творчески подходи в преподаването“, които включват посещение на двуседмични структурирани курсове в три страни – Гърция, Испания, Италия. Обучението им в чужбина е свързано с различни аспекти на творческата класна стая, като например създаване на филми и умения за развиване на истории в класната стая, използване на социални медии и уеб приложения, придобиване на меки умения и обучение, базирано на компетенции.

От остров Корфу, Гърция, наскоро се върнаха две от участничките -  Мирослава Такева-Ненчева и Димитрийка Боева, старши учители по английски език в гимназията. Обучението им беше по приложение на филми в класната стая.
„Избрахме точно тази тема, защото създаването на видео и филми е още един подход да представим и окуражим креативността в класната стая. Филмите предизвикват голям интерес, особено при тийнейджърите, заради мечтите и емоциите, които те преживяват на тази възраст, заради нуждата от модели за подражание, за да открият идентичността си и не на последно място заради посланията, които филмите предават. По отношение на технологиите те са близки до децата, сподели Димитрийка Боева.
„Така или иначе, учениците вече създават собствени видео истории в профилите си в социалните медии, затова смятам, че е логичният ход на събитията. Въвеждането на филми в класната стая е още един начин да свържем училището с реалния живот”, коментира Мирослава Такева-Ненчева.
Ето какво споделиха още двете преподавателки:

-Какво взехте от курса, кой беше важният урок?

Д. Боева: Лично за мен наученият урок от курса е огромното количество проучване, работа и хора зад целия „от процес до продукт“ във филмоправенето. Това е предизвикателен процес, който изисква качества като точност, общуване, лидерство, организация, политически знания, история, психология. Благодарение на Яковос Панагопулос, нашият учител, който е и професионален режисьор на филми, осъзнах, че ако някой иска да бъде успешен в тази сфера, то трябва да има професионално отношение.

М. Такева-Ненчева: Преди да посетя този курс, моето мислене беше по-скоро в посока да използвам филмите като начин да преподавам английска лексика и граматика, слушане с разбиране, говорене, в чисто езиков аспект. Но след като видях какво стои зад всичко това, смятам, че филмите са много повече от инструмент за преподаване и учене на език. Филмите развиват творческия потенциал на учениците, превръщат ги в създатели на съдържание, лидери, компютърни експерти. В крайна сметка не са ли това необходимите умения, за да сме успешни през 21 век?

 Какво ще запомните от остров Корфу?

Д. Боева: Изключително благодарна съм и щастлива, че имах възможността да посетя Корфу, особено в тази пандемична обстановка. За да отговоря на този въпрос, бих искала да направя връзка между обучителния курс и Корфу. Според мен има няколко общи неща, които качествените филми и Корфу имат – историята, невероятното местоположение, цветовете, талантливите хора и уникалния стил.

М. Такева-Ненчева: Звукът на щурците, най-силният, който съм чувала в живота си. Нашата чаровна екскурзоводка ни обясни, че песните на щурците са най-силни през горещините, а когато утихнат, това означава, че лятото си е отишло. Открих, че освен великолепно място за почивка, Корфу може да бъде перфектното място да изучиш основите на правенето на филми.

Разделяме се с двете преподавателки от МГ „Константин Величков” с пожеланието да реализират всички идеи, които са им дошли по време на обучението.


mg20200924a.jpgmg20200924c.jpg

Тази страница е видяна: 959

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 24 септември 2020 - 14:57:35

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дима Боева, Мирослава Такева и Елица Бекярова за „Обърнатата класна стая“ и Дъблин
В Центъра за работа с деца от улицата здравни експерти започват поредица обучения за профилактика на здравето
Инж. Иван Панайотов на откриването на кампанията на ГЕРБ: Чака ни работа, работа, работа… Убеден съм, че ще справим!
Обучения по Програма „Глоб@лни библиотеки – България” в Обучителен център Пазарджик
Демонстрации с пушещата Кукла Сю и обучения на деца и ученици за вредата от тютюна провежда РЗИ-Пазарджик целогодишно
В „Синята стая“ на КСУДС приключи образователната програма на ученици от ПМГ със съдии от Административен съд - Пазарджик
Благотворителна изложба-базар на учителите от детските градини в Пазарджик за Неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик
Министър Вълчев към учителите в Пазарджик: Трябва да направим часовете да приличат на дейности по интереси
Гинче Караминова приветства учителите и учениците от ПГИМ Пазарджик по случай 60-годишния юбилей на училището
Годишен концерт-спектакъл „Доброто във всеки от нас“ подготвят децата и учителите от ДГ „Калина Малина“ в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.9039 сек., 0.7897 от тях за заявки.