RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Цветанка Убинова: Неочаквани и съкровени – моите пет книги през 2020


Има три теми, по които пиша с удоволствие, с желание. На първо място е историята – това са корени, които дават крила. На второ място са творците – те са сегашните ми крила – писатели, поети, художници, музиканти, и на трето място са децата и техните таланти и успехи – това са бъдещите ни крила. Невероятно удоволствие е да се лети с всички тях -  в историята назад, с творците нагоре и в бъдещото напред. И чак звучи невъзможно, че сивото, гадно, мрачно януарско утро вчера може да ти поднесе такава среща. Тя е с тези, които сега дават крила – поетесата Цветанка Убинова. Изминалата година беше тежка за нея, но и плодотворна. Оставям я сама да ни сподели. За някои неща тя разказва за пръв път. А ако в края усетите, че ви е по-леко… то е от крилата.Цветанка Убинова
На снимката: Цветанка Убинова

Родители
 Иванка и Дело Убинови
Книгите, които издадох през 2020-а -те са пет. Неочаквани и съкровени. Когато излезе стихосбирката ми „Любовта ми е дантела…“/2019 г./ бяха минали няколко месеца от смъртта на родителите ни. Те си отидоха един след друг – татко на 20-и, а майка на 23 февруари. Десет дни преди това бях написала стихотворението „На устието на реката…“. Събитията ни затрупаха, беше главоломно, тежко, непоправимо… Книгата беше тръгнала, а те обичаха моята поезия, макар че не я разбираха. Трябваше да я издам. Но след като излезе, не можех да спра да пиша  Всяка нощ – разплакана, вцепенена, объркана… Чувствах всяка наша обща секунда като впита в кожата ми искра. По някакъв начин в стиховете, които пишех, се въплътяваха не само чувства, а и последвалите неизбежни промени и случки/„Оглед преди сделката“, „Мама шета по двора“ / Стихотворенията ставаха все повече. Публикувах ги в страницата си /“Поезия и проза с Цветанка Убинова“/. После реших да ги събера в  книжка и да я нарека „Подлистник“.

Родена съм през септември, решението ми дойде около рождения ми ден. Започнахме да я правим с екипа на „Беллопринт“. Оформихме всичко, а стиховете не спираха! Продължих. Така се появи поредицата „Подлистници“ – четири номерирани книги, съответни на сезоните. Началото е „Есен“. За да бъдат равностойни като обем, добавих и някои писани по-рано стихотворения, тематично подходящи.

tsv_ubinova_podlistnitsi.jpgПовтарящият се мотив в оформлението на кориците е едно знаково листо от чинар – намерих го на Ларгото, докато в главата ми се луташе идеята за първия подлистник.

Тази поредица е в съвсем ограничен тираж. Не е представяна никъде – реално и/или виртуално.

Другата книга е благословение за мен. Започнах да я пиша няколко дни преди Великден,  в Страстната седмица, завърших я в деня след Петдесетница. Не съм старателна и стриктна християнка, не търся знак в този факт, но не мога да го подмина…

Книгата е проза, може би роман. Аз я определям като досънувани сънища. Това е и подзаглавието й. Заглавието е „Дъжд в цветовете на хортензиите“.Тя е  247 страници и обхваща времето от 2 май 1930-а година, когато се е родил баща ми, до април 2020-а, когато написах първия ред от нея.

Това е втората ми голяма прозаична книга, първата е „Тревата не умира“ – за живота на 12 българки в Испания.

tsv_ubinova_hortenzii.jpgИнтересна е причината да напиша „Дъжд в цветовете на хортензиите“. Преподавах Вапцаров в тогавашния 12 „е“ клас на ЕГ „Бертолт Брехт“. Стихотворението „История“ ги впечатли с факта, че жените са раждали по  нивите. Някои го приеха за художествена измислица. Тогава им разказах, че баща ми почти се е родил в реката. Тишината, която настъпи и продължи, докато разказвах, тръпките, които лазеха по мен и по тях, ме накараха да се замисля и да си дам сметка за  времето, което  е толкова бързо, че от „прозорците“ му дори близкото минало се размазва, чезне, топи се… Осъзнах, че с моето поколение си отива един цял свят – богат, силен, същински и абсолютно непознат. Почувствах се длъжна да го запазя – такъв, какъвто е в моите спомени. Идеята ми беше да са само спомени, но книгата заживя  сама. Неща, които знаех, други, които са ми разказвани, настоятелно и непреклонно ме отвеждаха до други, които не знаех  откъде идват, но бяха свързани с всичко мое преживяно…

Така се получи този любим мой „Дъжд…“.

И той не е представян пред  читателската аудитория. Имах една среща в Лесичово, родното ми село, свързана с 65-годишнината и, и една среща с приятели на 5 ноември в Пазарджик, в съвсем малък кръг, поради обективната ситуация…

Автор на корицата е най-малката ми племенничка – Глория Начева. Там са  баба Цвята, дядо Цвятко и аз - Цветанка.

Тази книга толкова настояваше да види бял свят, че ме накара да направя нещо нетипично за мен – обявих я за предварителна продажба сред близки и приятели. Бях написала само 20-ина страници, които им изпратих, за да преценят дали си струва.

Благодарна съм на всички, които откликнаха! Така се събра сумата, необходима за внасяне на ръкописа в печатница. Беше празник за мен, когато можах месец-два по-късно да им дам вече реализираните сънища! Всички участници в това приключение получиха своите книги. Само един бивш мой ученик още не си е взел заръчаните  три екземпляра – не ги иска с пратка, а на среща с кафе!

Благодарна съм на всеотдайната съпричастност  на екипа на „Беллопринт“, с които работя повече от 15 години и чувствам изключително близки.

tsv_ubinova_kni.jpg


Това е Цветанка Убинова и нейните пет книги през 2020. Едва сме встъпили в 2021, но вече ми се иска да чуя продължението…  или новото начало…, дошло със слънцето днес след пречистващия януарски дъжд.

Катя Бузник


Тази страница е видяна: 60

 Публикувано от: pamedia на сряда 13 януари 2021 - 12:03:07

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Цветанка Убинова и премиерата на новата ѝ стихосбирка „Любовта ми е дантела върху шапката на просяк“
Цветанка Убинова представя "Парченца залез"
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Повече смъртни случаи на пътя през септември 2020
Повече разрешителни за строеж през третото тримесечие на 2020
До 1000 евро годишно да пестят домакинствата от енергопотребление през 2020 г.
За тютюнопушене в нарушение на Закона за здравето РЗИ наложи санкции за 2 500 лв. през 2020 година
И автосервизите влизат в приоритетите на Инспекцията по труда през 2020 г. за превенция на недекларирания труд
Георги К. Спасов: СЕДМИЦИТЕ, 2020 Седмицата на Петко Рачов Славейков 16.11 – 22.11.2020
Георги К. Спасов: СЕДМИЦИТЕ, 2020 Седмицата на Анна Каменова, 28.12 – 31.12.2020Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5992 сек., 0.5140 от тях за заявки.