pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Робърт Баръмов – документалист на регионалното общество
pamedia , вторник 13 ноември 2012 - 15:41:08 // коментари: 0


Робърт Баръмов - плакат    Художествена галерия „Станислав  Доспевски” представя изложбата на Робърт Баръмов „Балкански приказен реализъм” ” – модерни интерпретации на едни от най-популярните приказки: „Червената шапчица”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Пепеляшка” и др.„Изложбата " Балкански приказен реализъм" не си поставя цел да разрешава актуални проблеми, а само ги назовава .Зад забавната приказна фасада на композициите съществуват многократно описвани принципи в човешките взаимоотношения , изградили обществото от времето на неговото създаване. В днешната борба за съществуване финансовият дефицит на българското общество предлага изкушението "бъдете красиви, за да не се налага да учите или работите". Невинността се забулва и трансформира в несъзната порочност . Експлоатацията на сексуалността по модните подиуми, в рекламата и шоубизнеса се класифицират като "ранна професионална реализация". Липсват реално действащи регионални закони, които да ограничават възможността за сексуален тормоз на работното място. Той се тълкува като "престижна свалка" и Балканският регион бива критикуван като атавистична част на съвременна Европа. Дивиантното и болезнената загуба на невинността и добродетелите са станали естествени, а обществото отказва да забележи, обсъди или не може да реши съществуващите проблеми. За вегетирането в масов нисък социален статус, унаследен регионален мачизъм или хаотичен феминизъм се шушука в интелектуалните пространства, където нещата се подразбират, но невъзможността за решение лишава дискусията от смисъл. Многозначното от стари времена "да яхнеш метлата" долита в новите измерения под формата "да играем куидич". Надеждата, че добродетелността ще доведе до по- добър живот, споделена съпричастност и смислена култура "все още чака". От друга страна с нежелание мога да приема, че полигамията и паралелните семейства са станали естествени белези на развитото общество, но не мога да не остана шокиран от продажбата на деца по интернет!!! " Балкански приказен реализъм " е моят художествено-граждански опит да разкажа класическите истории с хумор и добронамерена критичност. Бих желал да съм пределно ясен - АЗ СЪМ САМО ДОКУМЕНТАЛИСТ НА РЕГИОНАЛНОТО ОБЩЕСТВО, В КОЕТО СЪМ ОСЪДЕН ДА ЧЛЕНУВАМ! За сега.. Роберт Баръмов.”

Изложбата ще бъде открита на 16 ноември (петък) 2012 г. от 18.00 часа в зали на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

   Роберт Баръмов е роден във Варна. Завършва Художествената гимназия в София, а в годините 1988-1994 специализира графика в Националната художествена академия. Изявява се не само в областта на графиката – суха игла, офорт, литография, алуграфия,  (използване на алуминиева плоча вместо на камък), фото трансфери, но и в живописта. По негови думи владее графиката във всички класически варианти плюс възможностите, които предоставят съвременните технологии. Работи и в други насоки:  Пространствено оформление и интериор, фасади, живопис, графика, фотография, инсталации, мултимедия, конструктивни решения, arTchitecture, търсене на реализация на голямо форматни конструкции, пространствени анализи. В периода между 1993 – 2012 има участия в над 60 групови изложби, а самостоятелните му изложби трудно могат да бъдат изброени.

Материалът е подготвен от ХГ "Ст. Доспевски"


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 512Време за изпълнение: 0.3705 сек., 0.2946 от тях за заявки.