RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Данъкът върху лихвите по депозитите не се декларира в данъчната декларация, той е ангажимент на банките

Доходите от лихви  по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация за доходите на физическите лица. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите, обясниха от Офиса на Националната агенция по приходите в Пазарджик.

Независимо от това дали дадено физическо лице е длъжно да декларира доходите си на друго основание (например получени доходи от хонорари или наеми), данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация, допълват от НАП. Лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите.

Авансово платените  през 2012 г. лихви по депозити, чийто  падеж е през 2013 г. също подлежат на облагане, съобразно правилата на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, припомнят от НАП. Ако например през октомври 2012 г. е сключен договор за срочен депозит за срок от 6 месеца, чийто падеж е през март 2013 г., като лихвата е изплатена авансово през 2012 г., доходът от лихви се счита придобит към датата на падежа през 2013 г. и трябва да бъде обложен. В този пример банката трябва до края на април тази година да начисли данъка и да го преведе по сметката на НАП.

Допълнителна информация за облагането на доходи от срочни депозити може да се получи на цената на градски  разговор на информационния телефон  на НАП 0700 18 700.


Тази страница е видяна: 645

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 03 януари 2013 - 14:13:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
До 31 януари се ползва 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната декларация, 405 са подадените до момента декларации
Вълна от жалби срещу застраховките на банките
В Пазарджик данъкът на колите - на възможно най-ниските ставки
В Пазарджик данъкът за старите коли ще се увеличи само с 10% в отстъпката
В съобщенията от Местни данъци ще бъдат включени и данъкът за мпс-та, и стари задължения
Цветан Цветанов декларира, че волфрамова мина край Велинград няма да има
Вдигат данъчната тайна от Талеб Сабуни
В Пазарджик искат удължаване на данъчната ваканция до края на май
Днес приключва данъчната кампания - и за физическите лица
Наследниците на Константин Кантарев – с ангажимент към неиздаденото от негоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4139 сек., 0.3374 от тях за заявки.