pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
В Пазарджишка област 85 деца са настанени в 71приемни семейства, утвърдени са 96
pamedia , понеделник 24 юни 2013 - 17:48:07 // коментари: 0


ДеинституализацияОбщо 43-ма представители на  институциите, ангажирани с ръководенето на деинституализацията, организации, предоставящи социални услуги и приемни родители участваха  в информационна среща , посветена на приемната грижа, децата с увреждания и процеса на деинституционализация.
Форумът бе организиран от  Областен информационен център – Пазарджик в партньорство с Регионалния екип по деинституционализация и се проведе в рамките на проект „Подкрепа“, който координира националните проекти свързани с деинституционализацията и се финансира от Оперативна програма  „Техническа помощ“.

   
Феномен в приемната грижа – така определи Пазарджишка област Милен Гечовски, ръководител на проект „И аз имам семейство”.„В началото на проекта се говореше за феномена община Ракитово заради наистина внушителния брой на желаещите да станат приемни родители. Сега се говори за феномена Пазарджишка област заради успеха по отношение на настаняването на деца в приемни семейства още на ниво родилно отделение“, отбеляза по време на презентацията си Гечовски.

Боряна Климентова, ръководител на проект „Подкрепа“,  разясни целта на събитието - да бъдат дискутирани по места проблемите – финансови и административни, които срещат семействата, решили да се посветят на нелеката задача да дарят грижа и любов на изоставени деца.

До момента в Пазарджишка област са утвърдени 96 приемни семейства. В 71 от тях има настанени общо 85 деца,  съобщи Димитрия Гърдева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“, която представи актуални данни за напредъка на приемната грижа в  региона.

В последвалата дискусия  представителите на организациите, работещи по проектите, свързани с деинституционализацията, изложиха и трудностите по пътя на реализацията й. Екипът на проект „Подкрепа“ от своя страна се ангажира да бъде изготвен анализ, на базата на който да стъпят предложения за  улесняване на процеса и преодоляване на трудностите.

В срещата участва и управителят на ОИЦ – Пазарджик Радослав Пешалов, който представи мрежата от 28 центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България, както и възможностите, които ще предоставят оперативните програми в новия програмен период 2014 – 2020 г. в социалната сфера.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 791Време за изпълнение: 0.4524 сек., 0.3780 от тях за заявки.