RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ден на отворените врати с д-р Антоанета Томова по проблемите на рака на маточната шийка

д-р Антоанета Томова„Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик организира утре, 20 февруари, Ден на отворени врати. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания на ул. „Александър Стамболийски” № 16 от 14:30 ч. ще се проведе образователна инициатива на тема: „Профилактика и актуално лечение на рака на маточната шийка“ от д-р Антоанета Томова – онколог в Комплексен онкологичен център- град Пловдив. Д-р Томова е носител на редица престижни национални и международни отличия и награди.

Повод за организиране Ден на отворените врати е Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, Световния ден на онкоболните хора – 4-ти февруари и Световния ден на онкоболните деца – 15-ти февруари.
Входът е свободен. Събитието се провежда със съдействието на GSK.
Поканата за участие е към всички онкоболни, техни близки и приятели. Те ще имат рядката възможност да контактуват с лекар от висок ранг, да зададат въпроси, които ги вълнуват по темата и извън нея, както и да получат компетентни отговори и информационни брошури.
За седма поред година „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик се присъедини към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която традиционно се провежда през последната седмица на месец януари– от 27-ми до 31 януари. Инициативата се подкрепя от кмета Тодор Попов.
На  4 - ти февруари преди  14 години в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу  рака. На срещата се взема и решение датата да бъде обявена официално за Световен ден за борба с раковите заболявания и тяхното откриване, лечение и превенция.
15 февруари е обявен за световен ден на онкоболните деца.
Според изчисления на Националния раков регистър в България общата заболеваемост в България е по-ниска от средната за Европа, но въпреки това в страната над 100 души се разболяват всеки ден, а над 18 000 умират от онкозаболявания годишно.

По официални статистически данни на Регионална здравна инспекция, град Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2012 г. се наблюдава увеличение на заболеваемостта в Пазарджишка област – новооткрити са 1165 нови случая за 2012 г., което е с 11 повече от 2011 г.- 1154. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2012 г. в нашата област са общо 10 410.

По данни на РЗИ, гр. Пазарджик на територията на област Пазарджик са регистрирани общо 68 новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години, като новооткритите 4 нови случая за 2012 г. са на 1 момче и 3 момичета.
 
Мотото е „Ракът може да бъде предотвратен”, а събитията са насочени към популяризирането на превенцията. Основният проблем е, че българските пациенти най-често се диагностицират във втори или вече трети стадий на болестта.
Лекарите алармират, че около 40% от раковите заболявания все пак могат да бъдат предотвратени. Мотото „Ракът може да бъде предотвратен” се съсредоточава върху това как рискът за развитие на болестта да бъде сведен до минимум.
Черната статистика за рака в България:
262 000 – общ брой на болните от рак българи
180 000 – от тях имат тумори
По данни на Националния раков регистър над 100 българи се разболяват от рак всеки ден.
Годишно умират над 18 000 души.Тази страница е видяна: 1608

 Публикувано от: pamedia на сряда 19 февруари 2014 - 18:18:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Антоанета Томова гостува в Центъра за онкоболни в Деня на отворените врати
Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка
Дали цитонамазката е най-добрият скринингов метод за рака на маточната шийка?
Профилактични прегледи в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Регионален съвет ще координира първичната профилактика на рака на маточната шийка
По време на евроседмицата за профилактика на рака на маточната шийка в Пазарджик ще преглеждат и за рак на гърдата
Профилактични прегледи в Центъра за онкоболни в Пазарджик по повод европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Сдружение за онкоболни и приятели организира безплатни прегледи по повод седмицата за борба с рака на маточната шийка
В „Уни Хоспитал“ ще има Ден на отворените врати за рака на кожата
Седмица на отворените врати в „Уни Хоспитал“ по повод Световния ден за борба с ракаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.0254 сек., 0.9439 от тях за заявки.