RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В детските градини дават по-малко мляко от необходимото

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик извършва системен контрол на детските кухни, кухните в детските градини, както и по отношение на храненето на учениците. При направените проверки в 83 детски градини са констатирани няколко пропуска. Единият от тях е по отношение на млякото. На директорите и медицинските специалисти е обърнато особено внимание, че млякото и млечните продукти са незаменима храна в детското хранене и количествата следва да се увеличат. Все още в определени дни енергийният състав на храната е под 1100 к.кал., при видимо добро и разнообразно меню.

За оптимизиране на здравословното хранене експертите от РЗИ – Пазарджик са оказали методична помощ на ръководствата на детските заведения и препоръчват завишаване на контрола върху качеството на снабдяваните продукти.
От РЗИ  - Пазарджик оценят като положителен факта, че всички детски заведения имат 4-кратен режим на хранене – подкрепителна закуска плод в 10 ч. Не се предлагат колбаси като основни ястия. При приготвяне на храната се използват здравословни кулинарни технологии, за мазнини се използва слънчогледово олио и масло. Четири дни в седмицата на децата се дава пълнозърнест хляб. Предлагането на пресни плодове достига препоръчителните норми – 200-250 гр. дневно. Консумацията на сол и захар е в границите на препоръчваните количества.
Тематичната проверка на РЗИ по оценка на храненето на учениците констатирана, че най-често допусканите нарушения са по отношение предлагания асортимент от напитки и храни в автоматите (захарни и шоколадови изделия, зърнени продукти с високо съдържание на мазнини);  несъответствия в седмичните менюта - като основно ястие се включват и колбаси, а като подкрепителна закуска и десерт – шоколадови и захарни изделия. Връчени са 6 предписания с кратък срок за изпълнение - основно за привеждане на седмичните менюта в съответствие с изискванията за разнообразие, енергийни стойности и съобразеност със сезона. Съставени са 3  акта за административни нарушения за стриктно спазване на изискванията по отношение асортимента от храни и напитки.
След предписаните от експертите от РЗИ мерки и дадените допълнителни указания на училищните ръководства и управителите на кетъринговите фирми несъответствията са отстранени.


Тази страница е видяна: 1149

 Публикувано от: pamedia на неделя 02 март 2014 - 15:35:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Във всички детски градини сутрин дават новата подкрепителна закуска от плодове
Детските градини в община Пещера отварят на 26 май
Детските градини в община Пазарджик ще бъдат отворени на 1 юни
Полицаите гостуваха в детските градини „Радост“ и „Доброта“
От „Подкрепа“ инициират внезапни проверки в детските градини на 1 ноември
Пазарджик ще кандидатства за изграждане на спортни площадки в детските градини
През юли и август детските градини в Пазарджик работят по график
С близо 500 хиляди лева са ремонтирани училищата и детските градини
10 на всеки 100 деца в областта посещават яслени групи в детските градини
В неделя - протест и в Пазарджик срещу насилието в детските градини и училищаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5520 сек., 0.4695 от тях за заявки.