RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Административен съд - Пазарджик е сред малкото в страната, спазващ едномесечния срок за постановяване на решения по делата /видео/

Пазарджик Съдия Емилия ГеоргиеваОткакто съществува Административен съд - Пазарджик до настоящия момент, нито едно съдебно решение не е постановено извън едномесечния срок, който е установен от Закона. Гордея се с това и смятам, че са малко съдилищата в страната, които са постановили съдебните си актове в законоустановения едномесечен срок. Това заяви на пресконференция председателят на Съда Емилия Георгиева, на която представи отчета за работата на правораздавателната институция през 2013 година.

Тя посочи , че през първите 5 месеца на миналата година  Съдът е работил с шестима съдии, но от май месец са останали петима с решение на Висшия съдебен съвет. Съдийският щат и към настоящия момент е петима.
Новите дела, постъпили в съда за цялата минала година, са 1009. Разгледани са 1139, от които  свършени са 993 дела, което е 87,26%.

Процентът е малко по-висок от предишната 2012 година и като се има предвид, че сме в намален състав - отчитаме една по-висока натовареност на съдиите, отбеляза Емилия Георгиева.
Най-голям е относителният дял , отново, на делата по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния ррегистър - 34,69%. Има и сравнително голям процент дела, които са срещу писмените покани, издавани от директора на РЗОК до лекарите, които са превишили, дейностите, поемани от Здравната каса.

Средната натовареност на съдия по щат е 227,6 дела за разглеждане годишно. Действителната натовареност обаче за всеки един е била 214,18 дела за разглеждане.
Почти 90% от свършените дела са разгледани в срок до 3 месеца.

"Качеството, независимо от бързината, е отлично", сподели председателят на съда. Потвърдени са 75,28% от обжалваните пред ВАС дела.

За пореден път констатираме, че са недостатъчни предоставените възможности от Националния институт по правосъдието за обучение на съдебните служители, докато съдиите все повече имат възможност да се обучават чрез различни проекти, посочи Емилия Георгиева. Общо работещите в съда служители са 20 и свободни места няма след извършените миналата година съкращения.
Председателят на Административен съд Пазарджик сподели, че не вижда в обозримо бъдеще решение на проблема със сградния фонд, а с оглед увеличението на работата неудобствата стават все по-големи.  


Тази страница е видяна: 2080

 Публикувано от: pamedia на вторник 18 март 2014 - 15:12:19

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарджик е сред малкото градове, в които стойността на жилищата се повишава
ОД МВР - Пазарджик е сред първите в страната по иззети контрабандни цигари
28 нови заразени с Covid-19 в страната, сред които и депутатът от ГЕРБ - Пазарджик Даниела Малешкова
След София Пазарджик е вторият в страната град с комплексна спортна площадка /видео/
БСП готви програма за индустриализация на страната /видео/
Септември остава сред 9-те общини в страната с трайни финансови затруднения и през 2018 г., отпадат Белово, Велинград, Лесичево
Тодор Попов: В кампанията очаквам всичко, но ние говорим с делата си!
Нов шеф на отдел „Административен” в ОДМВР-Пазарджик
Оставката на председателя на Административен съд - Пазарджик е приета
Ден на отворени врати за Административен съд – Пазарджик ще е утрешният 15 ноемвриТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6146 сек., 0.5437 от тях за заявки.