pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Нова социална услуга в Пазарджик за хората с белия бастун
pamedia , вторник 18 март 2014 - 15:57:50 // коментари: 0


Бял бастунОбщина Пазарджик ще разкрие поредната си социална услуга – тя е за хората със зрителни проблеми, съобщи кметът Тодор Попов. На предстоящото си заседание ОбС – Пазарджик ще разгледа предложението за новата услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни проблеми. Услугата е планирано да бъде разкрита от месец юни и до края на годината да бъде финансирана с общински средства, а от началото на 2015 година да продължи като държавно делегирана дейност.

По данни от Дирекция “Социално подпомагане” – Пазарджик за 2013 г. на територията на община Пазарджик са регистрирани общо 1 360 лица със зрителни увреждания, в. т. ч. 360 деца. Броят на лицата със зрителни увреждания непрекъснато нараства,  което налага превенция на заболяванията, откриване и ранна диагностика, намаляване на неравностойното и несправедливо отношение към хора със зрителни увреждания, подчерта Тодор Попов.
Центърът за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания  /ЦСРИ/ ще предоставя комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня.
Кметът на Пазарджик съобщи още, че през този месец ще стартира предоставянето на социалната услуга в Център за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост в с. Хаджиево. Потребители ще бъдат 12 младежи с умствена изостаналост, а за пълноценния начин на живот ще им помагат екип от девет специалисти, които в момента се обучават. Центърът е създаден по проект “Бъдеще”,  финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, Схема за безвъзмездна финансова помощ “ Живот в общността”. Той е на стойност 110 727,75 лв. и приключва в края на месец ноември тази година. След това се предвижда създаденият център да бъде финансиран като държавно делегирана дейност.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1380Време за изпълнение: 0.6107 сек., 0.5357 от тях за заявки.