RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Екоминистерството оряза с 5% проекта за водния цикъл на Община Панагюрище

Министерството на околната среда и водите е уведомило с писмо кмета на панагюрище Никола Белишки за налагане на финансова корекция в размер на 5% от общата стойност на договора за изпълнение на проект „Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора за град Панагюрище“, и в двете обособени позиции – за рехабилитация на канализационната мрежа в града и за изграждане на пречиствателна станция. Мотивите за финансовата корекция, които Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ визира в писмото са: методиката в процедурата за възлагане. Тя е определена като неясна и субективна, позволяваща интерпретации и необективен подход при прилагането й. 

Кметът Белишки отхвърля категорично посочените мотиви за проявена неяснота и субективизъм от страна на Общината при провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки при избор на изпълнител и по двата договора за възлагане. Според него  липсва каквато и да било истина в твърдението, че са били отстранени трима участника от процедурата, че е имало обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и последвало решение на Висшия административен съд. Общината разполага с документи, удостоверяващи законността и прозрачността на процедурите. Преди откриване на процедурите, цялата документация е изпратена на предварителен контрол, получените забележки са отстранени и Общината разполага с Доклад на предварителния контрол. Със заповед на кмета е открита процедура за избор на изпълнител, а обявлението е публикувано на сайта на Общината и в Агенцията за обществени поръчки. Последват две решения за удължаване на сроковете по молба на фирми, в резултат на което 19 фирми закупуват тръжни документации. След постъпили запитвания от 12 от фирмите, Общината публикува на сайта разясненията и изпраща отговори всички фирми, закупили тръжни документации. Девет фирми подават документи за участие. Назначена е комисия, която на 15 април 2013 година излиза с Решение и класира 7 участници – 4 по обособена позиция 1 и 3 по обособена позиция 2. На 30 април 2013 година в КЗК постъпва 1 жалба от фирма, която на 20 май същата година е оттеглена с молба образуваното производство да бъде прекратено. Съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, Общината внася цялата документация от проведената процедура за избор на изпълнител в ОПОС за последващ контрол. На 25 октомври 2013 година е поучено становището на Управляващия орган, което е без основание за финансови корекции.

Управляващият орган на ОПОС излиза с решение за финансови корекции на Община Панагюрище за "нарушения", които не са констатирани нито при предварителния, нито при последващия контрол. Уведомяването за взетото решение е с писмо, което няма характер на административен акт и респективно не може да бъде атакувано с жаба до Висшия административен съд.

Кметът Никола Белишки възнамерява да подаде възражение до Министерството на околната среда и водите с препоръка за оттегляне и отменяне на решението за финансова корекция по проекта, поради липсата на правни основания за това. В случай, че то не бъде уважено от Управляващия орган на оперативната програма, то ще последват два съдебни иска от Община Панагюрище за образуване на съдебни производства по Гражданския процесуален кодекс за отмяна на финансовите корекции по двата договора за избор на изпълнители по обособените позиции за рехабилитация на канализационната мрежа в града и за изграждане на пречиствателна станция.

Кметът на Панагюрище няма да спира работата по проекта въпреки корекцията създадената ситуация.
Тази страница е видяна: 605

 Публикувано от: pamedia на понеделник 02 юни 2014 - 14:19:35

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На водния режим в Панагюрище му се вижда краят
Община Панагюрище има готови 15 проекта по различни мерки
Община Стрелча прави парк в ромския квартал по проект на екоминистерството
Община Пазарджик е задлъжняла с 908 хиляди лева към екоминистерството като отчисления за третиране на отпадъци
Проект за воден цикъл на стойност над 9 милиона лева ще изпълнява Община Септември
Обществено обсъждане на проекта на Общинския план за развитие на община Пазарджик за периода 2014 – 2020 г. по проект „Подобряване на процеса по разработване и прилагане на ефективни политики в Община
И от Велинград вече има кандидати по проекта за енергийно обновяване, 9 са от Пазарджик, 4 - от Панагюрище
Отлага се крайният срок за реализацията на проекта за реставрация на исторически паметници в Панагюрище
С подкрепата на „Асарел-Медет” започна второто издание на проекта „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ в Панагюрище
Два социални проекта за деца и младежи стартира Община ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6756 сек., 0.5887 от тях за заявки.