pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Само 5 зрелостници са декларирали, че ще се осигуряват здравно. Задължението е за всички абитуриенти
pamedia , четвъртък 12 юни 2014 - 16:23:19 // коментари: 0


    Абитуриентите трябва да подадат декларация образец 7 за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомниха от Териториалното поделение на НАП в Пазарджик. Самоосигуряването за няколкото месеца до приемането им като студенти или наемането им на работа се налага, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а биха започнали следването си във висше училище през септември или октомври. За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти освен че трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7. До момента в Офиса на НАП Пазарджик това, задължение са изпълнили 5 зрелостници от областта.

Тази декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Тоест ако учениците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август  да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец 7.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на  телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 890Време за изпълнение: 0.4318 сек., 0.3803 от тях за заявки.