pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Мащабно учение за овладяване на горски пожар се проведе днес във Велинград
pamedia , четвъртък 26 юни 2014 - 17:37:45 // коментари: 0


Велинград УчениеОт Пресцентъра на ОД МВР Пазарджик информират за широкомащабно учение за реагиране при възникване на горски пожар,  провело се днес на територията на Велинград. То е част от проекта “SEERISK” / в превод «виж риска» / от компонента „Съвместна оценка на риска от бедствия и готовността в Дунавския макрорегион” по Програмата за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”. През 2012г. ГДПБЗН-МВР стартира участието си като партньор в проекта, като другите страни участнички са: Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и България.
На откриването на занятието присъстваха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, директорът на ОУПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов, представители ГДПБЗН, на държавни институции и местната власт, както и партньори по проекта от Унгария и Румъния.
Днешното занятие е свързано с реагиране при възникване на горски пожар в масив, намиращ се в близост до курортния град на територията на местно горско стопанство.
В цялостното реализиране на учението взеха пряко участие екипи от ОУПБЗН-Пазарджик, РСПБЗН във Велинград, Батак и Пещера, РУП-Велинград, Държавно горско стопанство „Алабак”, Държавно ловно стопанство „Чепино”, Община-Велинград, МБАЛ-Велинград, представители на БЧК, общински фирми и граждани.
За изключително кратък период от време на двора на местно училище и в сградата на общинската администрация бяха pojar_u4enie1.jpgсформирани два щаба за координиране на действията на всички участници в полевото занятие. Незабавно бе приведен в действие Плана на Община-Велинград за реагиране при кризи. Сформираха се четири центъра – център за гасене на горския пожар и защита на обекти и съоръжения, център за евакуация на застрашени обекти, център за издирване на изгубени лица и център за действие на Общинския щаб за защита при бедствия. За нормалната комуникация между центровете и екипите на терен бе осигурена връзка чрез мобилни станции „TETRA”. 
В рамките на тренировката бяха реално евакуирани два хотелски комплекса, учебно заведение, детска градина, два центъра за социални услуги. Извършени бяха проверки за годността на намиращите се в близост водоизточници. Съвместни екипи от пожарникари и лесничеи издирваха и евакуираха отклонили Велинград Учениесе в зоната на пожара туристи. Полицейски екипи отклониха цялото движение на хора и МПС от зоната на действащата стихия.
След приключване на действията бяха изслушани докладите на всички ръководители на центрове, заедно с техните мнения и препоръки. И участници и наблюдатели акцентираха върху много добрата комуникация и ефективно взаимодействие между всички участници в занятието.         


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1113Време за изпълнение: 0.5162 сек., 0.4394 от тях за заявки.