RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Сдружението на общините поиска неотложни реформи да залегнат в предизборните платформи на партиите

Тодор ПоповНационалното сдружение на общините в Република България (НСОБР) излезе с общинско послание към политическите партии, в което се обръща към тях с „надежда и предупреждение“. Основното искане на кметовете е „децентрализацията и овластяването на гражданите да стане част от националните приоритети, по които да работи реално всяко следващо управление, независимо от неговия цвят!“.
От Сдружението настояват за законодателни промени, като бъде въведен общински подоходен данък за сметка на намаляване на националния, да се приемат новизакони за местното самоуправление, местните данъци и такси и местните финанси, които да дадат надеждна основа за самостоятелно, ефективно, отговорно и прозрачно общинско самоуправление, както и да се промени изцяло системата на управление на еврофондовете в посока прозрачност. Кметовете настояват да видят исканите реформи в местната власт заложени в предизборните платформи на партиите.
Председателят на НСОРБ Тодор Попов уточни на пресконференцията в Пазарджик, че исканията им не са ултиматум, но ако до пролетта новото правителство не покаже желание да работи равнопоставено с местните власти, след като днес от НСОРБ  казват „А“, имат готовност да кажат и „Б”. Според него на България и трябват смели хора, които да направят смели реформи. Попов апелира новото управление да потърси опита на общините.
Тодор Попов посочи, че е неотложно вече да бъдат изработени единни правила за Оперативните програми и общ наблюдаващ орган. В момента има 8 оперативни програми с 8 оперативни звена за управление и всяко е с отделни изисквания, а също и 10 комитета по наблюдение, 4 одитни агенции, които по един и същи казус  дават четири различни становища. Искаме ясни правила и единни стандарти за одитиране, категорчни бяха председателят на НСОРБ Тодор Попов и изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова. Двамата изтъкнаха, че местната власт е с най-високо доверие. Докато България няма правителство повторило мандат, то 50% от кметовете са преизбрани и то не по веднъж. 


Тази страница е видяна: 455

 Публикувано от: pamedia на вторник 29 юли 2014 - 12:46:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кметът даде на партиите 3-дневен срок да си изчистят предизборните плакати
Областният поиска от кметовете общините регулярно да се разплащат с бизнеса
Убедително, с 305:159, Тодор Попов оглави Сдружението на общините
Кметът на Пазарджик е основен претендент за председателското място в Сдружението на общините
Жени с репродуктивни проблеми разчитат в бюджета да залегнат гласуваните 30 хиляди лева за Фонд Ин Витро
Областният управител Трендафил Величков се солидализира с исканията на бизнеса и подкрепи идеята за пътна карта за реформи в енергетиката
Около 30 жалби за нарушения на Изборния кодекс са подадени от предизборните щабове в Пазарджик
EVN посреща щъркелите с нови 217 платформи по стълбовете
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
“Eлектроразпределение Юг“ получи разрешително за поставянето на още платформи за щъркелови гнезда

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5342 сек., 0.4586 от тях за заявки.