RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Трябва да направим революционни промени в здравеопазването, смята доц. д-р Стайко Спиридонов (видео)

Пазарджик Доц. д-р Стайко СпиридоновВ здравеопазването има системна грешка и то се нуждае от радикални промени. Без революция в здравеопазването ние няма да имаме здравеопазване. Три са основните промени. Те включват демонополизация на Здравната каса, чрез допълнителен здравноосигурителен фонд, остойностяване на медицинските дейности и саморегулация чрез Лекарска камара. Това заяви на среща с медици от Областната МБАЛ "Пазарджик", водачът на листата на АБВ в Пазарджик доц. д-р Стайко Спиридонов.

Не е нормално Здравната каса да няма собствена банкова сметка и всички социални плащания, включително и здравната вноска, да постъпват в една държавна сметка. В момента касата е финансиращ придатък към държавата. Парите за здраве трябва да отиват за здраве. АБВ застава зад идеята за осигурено и достъпно здравеопазване и безплатни лекарства за децата и пенсионерите, допълни доц. Спиридонов.
В болниците имаме недофинансиране на здравните дейности, защото липсва остойностяване. Лекарският и сестринският труд не са остойностени в клиничните пътеки. Да не говорим, че един обикновен апендицит трябва да бъде заплатен различно от един перитонит, както и това, че стойността на здравните дейности в една болница, която поддържа 24 часа 365 дни в годината Спешна помощ е различна от тези на другите лечебни заведения. Затова остойностяването на медицинските услуги е особено належащо, посочи  доц. Спиридонов.
Третата необходима промяна е създаването на Лекарска камара. Според водача на листата на АБВ в Пазарджик Българският лекарски съюз е изчерпал своите възможности и съществува предимно като профсъюз. Лекарската камара ще осъществява саморегулация, като контролът ще се извършва от специалисти, а не от чиновници. Доц. Стайко Спиридонов съобщи пред колегите си от Пазарджик, че е подготвил .
Ние сме за либерализация в здравеопазването -  повече държава към контрола и пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар на медицинските услуги с държавна, а не административна регулация, посочи още доц. Спиридонов.


Тази страница е видяна: 1270

 Публикувано от: pamedia на петък 19 септември 2014 - 16:18:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Доц. д-р Стайко Спиридонов получи почетен знак на КРИБ за принос в здравеопазването
Доц. Стайко Спиридонов: Не трябва да има парични взаимоотношения между лекар, пациент и неговите близки
Доц. Стайко Спиридонов: Ако искаме България да не остане без лекари, трябва да се погрижим да осигурим по-добри условия на специализантите по медицина
Доц. Стайко Спиридонов: Доказал съм със своята професионална биография, че това, което казвам, го правя /видео/
Д-р Стайко Спиридонов стана доцент
Доц. д-р Стайко Спиридонов е новият председател на НСЗПМ
Доц. Стайко Спиридонов: Гласувам в политиката да влязат професионалисти
Веселин Марешки: Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче
Доц. д-р Стайко Спиридонов беше избран за Предприемач на годината 2015
Проф. д-р Стайко Спиридонов - с поредно отличие от Сдружението на предприемачитеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5943 сек., 0.5336 от тях за заявки.