RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ретроспесктивна изложба на Стоимен Стоименов
Маргарита Иванова

Пазарджик Стоимен СтоименовТази вечер в галерия "Георги Машев" е подредена изложба на нашия колега Стоимен Стоименов

Изложбата има  ректоспективен характер и е свързана с 65 годишния рожден ден на автора. Творбите показани тук отразяват творческите достижения на Стоимен  през последните няколко години. Чрез тези творби всеки посетител ще може да проследи пътя извървян от твореца, като с различни изразни средства ни представя своите мисли,  чувства, показвайки ги чрез реалистичните и сюрреалистичните си картини. Той е изключително искрен в творбите, които отразяват емоциите  му. Художникът използва широк спектър от изразни средсва и не се притеснява от експерименти. Той бавно създава своите картини, премисля всяка една маска къде да положи, за да попадне на точното място между останалите петна и да се получи хармония.

Разглеждайки тази изложба се върнах в онези години когато аз, току завършила Художествената академия, участвах в първата изложба на групата СБХ през 1991 година. Тогава ме впечатли  този интересен начин на работа, този толкова индивидуален  стил. И сега работите на Стоимен Стоименов се отличават с негова собствена  трактовка, цвят и форма.

В това ще се убедим като проследим периодите, през които е минал автора.

Първият период е наречен "Чисти цветове" и обхваща 1987-1991 г. През този период художникът е разработил цикъл пейзажи от Мелник, Жребичко, Пещера и "моето село" или става дума за Капитан Димитриево, родното му село .

Вторият период които е "Черно-син розов монохромен" обхваща 1991 -1997 г.

В Пейзажите от Мелник и Созопол, нарисувани през това време, са с ново търсене и намерен собствен изказ. Чрез този стил автора е разпознаваем.

Третият период, които обхваща времето от 1997-2010 г.  Преминава в "Спомен от едно гостуване - уроците на Сезан, Ван Гог, Гоген,  Магрит. Тук пак ще видим познатите пейзажи от Мелник и Созопол, но пречупени през творчеството на постомресионистите. Ще срещнем Гоген в Мелник, Гоген в Созопол, столовете на Ван Гог,  Гоген и стола на Стоимен, обединени в една картина. Духовното гостуване на автора при тези  художници на миналото е чрез интерпретациите на техните творби : "Уроците на Сезан", "Перуниките на Ван Гог в Мелник", "Спомен от едно гостуване в Арл",  слънчогледите на Ван Гог са в съжителство с червена пеперуда, с птици пеперуди.

Най-личен е четвъртият период на Стоимен Стоименов. Периода от 2011 до 2014 година е продължение на неговата среда, но вдъхновен от любовта със Зоя, затова е наречен "Любовни съкровища - със Зоя в Мелник, Созопол и други места". В осемнадесетте съкровища ще открием съкровените чувства на автора. Той не крие и признава, че постиженията му се дължат благодарение на своята любима и този период не е затворен. Ще очакваме продължение.

Стоимен Стоименов е роден на 10 октомври 1949 година. Завършва Великотърновския университет специалност "История". От 1995 година е член на Съюза на българските  художници. Участва активно в общите изложби в Пазарджи и Пещера. Реализира самостоятелни изложби в Пещера, Пазарджик, старинен Пловдив, София. Получава награди на СБХ за живопис, награди на Община Пещера за особени постижения в областта на изобразителното изкуство, Годишна награда "Георги Машев" на Дружеството на пазарджишките художници. Два пъти е престваен от Представителството на СБХ  Пазарджик за награда пред Община Пазарджик по повод 24 май, ден на българската присвета и култура. Печели конкурс на СБХ за ателиетата в Шандорф, Германия.

За Стоимен Стоименов важи максимата, че художник не е този, които може да рисува, а този, които не може да не рисува.

Пожелавам на Стоимен здраве и още много творчески терзания, достижения и успехи.

На добър път.

 Маргарита Иванова


Тази страница е видяна: 1037

 Публикувано от: pamedia на петък 26 септември 2014 - 22:13:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Арт галерия - Боев представя изложба живопис-графика на Стоимен Стоилов
Стоимен Стоименов, Илия Тончев, Манол Панчовски и Леон Бабачев - с награди от годишната изложба на СБХ
«…И жената инкогнито» - самостоятелна изложба на Маргарита Иванова
Маргарита Иванова с участие в престижна изложба в Германия
Предстояща изложба на Маргарита Иванова и Спас Киричев
Маргарита Иванова и Спас Киричев ще открият изложба в Плевен
По покана на колега от Бургас Маргарита Иванова и Спас Киричев редят съвместна изложба там
С изложба на Спас Киричев и М. Иванова и дефиле, и концерт на наши и чужди фолклорни състави продължават празниците във Велинград
Самостоятелна изложба на Маргарита Иванова в галерия "Г. Машев"
От БЧК заявиха готовност да поемат разходите за погребението на Стоимен БелнейскиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4819 сек., 0.3971 от тях за заявки.