RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Преподавател от ПГМЕТ - на обучение в ЦЕРН

Анета СтоименоваИнж. Анета Стоименова – старши учител по професионална подготовка в Професионална гимназия по механоелектротехника, се включи в обучение, проведено в ЦЕРН – Conseil Europeen pour la Recherhe Nucleaire -  Eвропейска организация в областта на физиката на елементарните частици, край Женева, Швейцария. На посещение в ЦЕРН бяха също петима експерти от Инспектората по образование и 35 учители от цялата страна. Посещението им е част от Национална учителска програма за учители по професионална подготовка от област на образование „Техника“. Една от целите на програмата е да вдъхнови и мотивира учители, които да станат посланици на науката и ЦЕРН.

Споразумението за създаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 г. от представителите на 12 европейски държави. Организацията е основана на 29 септември 1954 г.. България се присъединява през 1999г. По статистика за 2014г. българите, които работят в CERN са 12 служители, 7 млади специалисти, 6 асоциирани сътрудници, 3 студенти и докторанти и 2 летни студенти.
Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен хипертекстовия проект Световната мрежа. Английският учен Тим Бърнърс-Лий и белгийският учен Роберт Кайо, работейки независимо един от друг, предлагат през 1989 г. проект за свързване на документите посредством хипертекстови връзки за облекчаване обмена на информация между групите изследователи, занимаващи се с провеждането на големите експерименти на колайдъра LEP. Първоначално проектът се използва само за вътрешната мрежа на ЦЕРН. През 1991 г. Бърнърс-Лий създава първите в света уеб сървър, уеб сайт и уеб браузър. Световната мрежа става действително световна, едва тогава, когато били написани и публикувани спецификациите URL, HTTP и HTML. На 30 април 1993 г., ЦЕРН обявява, че Световната мрежа ще бъде свободна за всички ползватели.


Тази страница е видяна: 1941

 Публикувано от: pamedia на понеделник 03 ноември 2014 - 15:20:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Инж. Гергана Коручева от ПГМЕТ, Валентина Малинова от ПМГ, Лилия Чаушева от СУ „Г. Бенковски“ и инж. Атанаска Пенева от ОУ „Батаклиев“ бяха на посещение и обучение в ЦЕРН
Ученици от ПГМЕТ - на виртуална разходка в ЦЕРН
За поредна година учители по физика от региона преминаха едноседмично обучение в ЦЕРН
Учители от ПГИМ и ПГМЕТ - Пазарджик на обучение в CERN
Двама журналисти, художник и преподавател са номинирани за Златен знак на Младежки дом - Пазарджик
И учениците от ПМГ „К. Величков“ се разходиха виртуално в ЦЕРН
От утре в Пазарджик учениците от 6 до 12 клас преминават на онлайн обучение, в другите общини се възстановява присъственото обучение
Трима физици и експерт от РИО - Пазарджик се обучаваха в ЦЕРН
Преводачът и преподавател по превод Владимир Молле гостува на учениците в гимназия "Иван С. Аксаков"
Седмица на професионалните умения в ПГМЕТ – ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5613 сек., 0.4784 от тях за заявки.