pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен
pamedia , вторник 24 февруари 2015 - 12:53:00 // коментари: 0

Синдикат „Образование“ десетки години настоява Гражданското образование да се въведе като отделен предмет и концепция, а не да се третира интердисциплинарно, като детайл от предметите история, география и др. училищни дисциплини. 
Учебник Гражданско учениеПрактиката да се изучава като отделен предмет Гражданско образование има в почти всички страни на Европейския съюз, също така и в Америка. Устройството на държавата, толерантността, официалната религия, националните приоритети като акцент в училищното образование са били традиция в годините след освобождението от турско робство до 1944 година. След тази година предметът Гражданско образование бил забранен от комунистическия режим, като тази забрана остава в сила и сега.
Синдикат „Образование“ повече от 15 години провежда кампания за въвеждането на тази дисциплина като задължителна за българското образование. През 2000 година ние направихме представителна анкета с повече от 10 000 ученици, родители и учители, които казаха твърдо ДА за въвеждане на този предмет в училище, в резултат на което Синдикатът изработи учебно помагало по Гражданско образование.
Изучаването на елементи от Гражданското образование в някои училищни предмети далеч не е достатъчно, за да формира гражданските добродетели и да изгражда активна гражданска позиция.
 В Проектозакона за българското образование българските учители и родители също не виждат ясна заявена позиция за задължителност на предмета Гражданско образование, каквато е препоръката на Европейската комисия към българското образование, направена още през 2012г.
Синдикат „Образование“ за пореден път предлага българското училище да стане активният водещ за формирането на гражданствеността на младото поколение в съвременната българска държава. Затова ние ще продължим категорично да отстояваме предложението за въвеждането на предмета Гражданско образование като задължителен пред МОН, пред българския парламент и българската общественост.
Прилагаме учебника по Гражданско учение, какъвто се е изучавал през 1942 година.

24.02.2015г.                    ЮЛИЯН ПЕТРОВ
гр. София                    Председател на СО „Подкрепа“


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 973Време за изпълнение: 0.5218 сек., 0.4447 от тях за заявки.