RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Музеят ще представи документалния сборник „Освобождението на Пазарджик (1877-1878). Документи, спомени и проучвания”

ПазарджикНа 27 февруари 2015 г. от 16 часа в централната сграда на РИМ – Пазарджик ще бъде представен документалният сборник „Освобождението на Пазарджик (1877-1878). Документи, спомени и проучвания”, който излезе от печат в навечерието на 14 януари – Деня на освобождението на Пазарджик от османска власт. Сборникът се финансира и издава от Регионален исторически музей – Пазарджик. 
Книгата реализира идеята да публикуваме архивни документи от музейните фондове в самостоятелни издания. Тя представя 76 непознати или малко познати документа, подредени хронологично (от 1877 до 2002 г.), които ни правят съпричастни на увлекателен разказ за историята на Пазарджик с акцент върху освобождението на града през 1878 г. Приложени са и 36 бр. илюстрации. Освен документи от фондовете на музея, в изданието са включени и архивни материали по темата, съхранявани в хранилищата на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София, Регионална библиотека „Ив. Вазов” – Пловдив и Държавен архив – Пазарджик.
Разнообразните сведения в документите очертават няколко тематични направления: стопанския и обществен живот в Пазарджик по време на Руско-турската война (1877-1878), участието на пазарджичани в Българското опълчение, дейността на временното руско управление по административното устройство на Източна Румелия и уреждане на гражданското управление на Пазарджишки окръг. Автентична картина на пазарджишкото следосвобожденско общество изграждат оригиналните документи от изборите за градски съвет, които се появяват в историческата литература за първи път като пълен текст. Публикуваните спомени и дневници, предадени със запазения автентичен изказ на авторите, обогатяват картината на времето с недоловими в официалните текстове детайли и гледни точки, позволяват ни да надзърнем в една отминала епоха, в която има неподправен ентусиазъм и високи национални идеали.
Най-новото печатно издание на музея ще бъде представено от доц. д-р Ружа Симеонова, рецензент на книгата.
Преводът от руски език осъществи Жанна Безхлебная – Генкова.
Екипът от служители на Регионален исторически музей – Пазарджик, който подготви изданието е в състав: Пенка Николова – автор и съставител, Елисавета Иванова – изработване на показалците (именен и географски) и Красимир Стойчев – дизайн на корицата.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПАЗАРДЖИК


Тази страница е видяна: 451

 Публикувано от: pamedia на сряда 25 февруари 2015 - 11:55:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят издаде сборник с документи "Освобождението на Пазарджик"
Музеят реди изложба „Оръжие от Руско - турската война (1877-1878 г.)”
„Не нам, не нам, а имени Твоему 1877-1878”
Музеят в Пазарджик издаде Годишник и сборник с докладите от Втората научна конференция по повод годишнини от 9 септември и 10 ноември
Музеят вади непоказвани оригинали от архива по повод годишнината от Освобождението
„Романтика от кутията за спомени“ - в Пазарджик до 30 юни
Спомени за поета Теодор Траянов
Царската фамилия събира спомени за цар Борис III
Млади таланти от Езиковата събраха творбите си в сборник „Ние“
Изложба представя резултатите от археологическите проучвания на крепостта ЦепинаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5464 сек., 0.4660 от тях за заявки.