RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Регионален исторически музей – Пазарджик представя в Шумен съкровището от село Лесичово

Съкровището, открито  в землището на село Лесичово, Пазарджишко (1977 г.), се състои от 13 накити, тасче, златарски припой и 5 сребърни мъниста.  Находката  е предадена в Историческия музей в Пазарджик и инвентирана във фонда на отдел „Етнография”. Всички намерени предмети, с изключение на една гривна (месинг), са изработени от висока проба сребро, някои от елементите са с позлата.
    Съкровището се отличава с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика и включва почти всички украшения, разпространени в България през османския период.
    Класификацията на накитите по видове, влизащи в съдържанието на находката, е извършена на принципа коя част от главата или тялото украсяват. Типологията на съкровището от с. Лесичово е мотивирана от формата и различното предназначение на накита – накити за глава (невестински венец, висулка); накити за гърди (гердани); накити за ръце (пръстени, гривни); колан.
    В накитите от Лесичовското съкровище е налице  синтез на елементи на ислямското изкуство, готиката, ренесанса, който е характерен за златарското изкуство   през ХVІ-ХVІІ век. Най-силно е влиянието на късната готика през ХVІІ век, проникнало от Западна Европа чрез някои форми и декоративни похвати. Обогатени с ориенталски и западни мотиви, с високи художествени качества, те са забележителни произведения на изкуството, запазени до наше време.
    Накитите в тази находка се явяват важен белег както на социалната и йерархическата структура, така и на пола и възрастта, на културната и религиозната принадлежност на човека.
    Художествено-стиловите и технически характеристики на разглежданите луксозни предмети издават почерка на златарския център в Чипровци и се датират ХVІІ-ХVІІІ век.

    Изложбата ще бъде представена пред посетителите в периода март-май 2015 г. в зала „Съкровищница“ на Регионален исторически музей - Шумен.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПАЗАРДЖИК
Тази страница е видяна: 831

 Публикувано от: pamedia на петък 27 февруари 2015 - 11:40:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съкровището от Лесичово ще бъде експонирано в Регионален исторически музей – Пазарджик от 15 май до 10 юни
Петото издание на Годишник на Регионален исторически музей - Пазарджик, излезе от печат
"Нумизматичната колекция на Регионален исторически музей - Пазарджик" ще бъде представена в четвъртък
Регионалният исторически музей представя сборника "Освобождението на Пазарджик"
Регионалният исторически музей показва изложба за проф. Иван Батаклиев с дарените от сина му исторически свидетелства
На 1 ноември - вход свободен в Регионалнен исторически музей - Пазарджик
Регионалният исторически музей в Пазарджик навършва днес 100 години от създаването си.
Изданието на Лиляна Шулева „За онова време в Пазарджик и Пазарджишкия край“ ще представи Регионалният исторически музей на 7 март
Д-р Румяна Кацарова от Регионалния исторически музей в Пазарджик взе участие в научен форум, посветен 130 години от рождението на Кимон Георгиев
Търговията в Пазарджик от средата на XIX в. до средата на ХХ в. проследява изложба на Регионалния исторически музейТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4761 сек., 0.3949 от тях за заявки.