RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Художествена галерия "Ст. Доспевски" показва 91 творби на Стоян Венев

st_venev1.jpgВ Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик ще гостува изложба „110 години от рождението на художника Стоян Венев”. Изложбата включва 91 творби от Стоян Венев, собственост на художествените галерии: Пловдив, Пазарджик, Казанлък, Сливен, Ямбол, Кюстендил. Изложбата е осъществена по проект на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” град Кюстендил. Официалното откриване е на 17 март (вторник) 2015 г. от 18.00 часа.

Много известни платна на Стоян Велев ще гостуват в Пазарджик до17 април 2015 г .
Изложбата представлява ретроспекция на творчеството на художника и е подредена тематично: портрети и автопортрети, христоматийни творби, бит, сватба и хумор.
На любителите на творчеството на художника Стоян Венев ще бъде представена книга с текстове на български и английски език, съдържаща над 150 репродукции на негови творби. Книгата е първо специално издание на Библиотека „Кюстендилска изобразителна школа”, за която Валентин Господинов – директор на ХГ – Кюстендил казва : „Лъч от поднебесния духовен храм на Майстора и плеядата от кюстендилски художници!” .
Заповядайте!

Стоян ВеневЗа художника Стоян Венев ( 21 септември 1904 г. - 20 март 1989 г. )
Роден е на 21 септември 1904 г. в село Скриняно, община Кюстендил. Завършва гимназия в Кюстендил (1928). Още през ученическите си години започва да рисува карикатури за различни вестници и списания - „Червен смях“, „Звънар“, „Ехо“ и други. Тези негови карикатури са подписани с псевдонима Пролетарче.
Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Б. Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов (1931). Още в ранните си творчески години той става широко популярен. Неговите произведения са основно в живописта, но рисува също и графики и карикатури.
Първите изложби, в които участва, са през 30-те години, съвместно със скулптура Иван Фунев. Няколкократно е подвеждан под отговорност заради антифашистките идеи в някои негови произведения. Други основни теми в картините на Стоян Венев са народният фолклор и бит.
След 9 септември 1944 г. той публикува множество свои карикатури във вестниците „Стършел“, „Работническо дело“ и др. Големи успехи имат и неговите картини в живописта.
Организира самостоятелни изложби в София (1942), Москва (1965), ГДР (1969), Западен Берлин (1971) и др. Участва в общи художествени изложби в СССР, Чехословакия, Китай, в Берлин, Будапеща, Лайпциг, Лондон, Париж, Виена, Атина, Букурещ, Ню Йорк, и др. Юбилейни изложби: в София (1954, 1964 и 1974) и Кюстендил (1984).
Творби на Стоян Венев се намират в НХГ, СГХГ, Дрезденската галерия, Пушкиновия музей в Москва, в галерии в Лондон, Париж, Кишинев, Петербург и в множество частни колекции.
През 1950 г. и 1953 г. е отличен с Димитровска награда.
Удостоен със званието Почетен гражданин на Кюстендил през 1965 г.
Умира на 20 март 1989 г.


Тази страница е видяна: 945

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 12 март 2015 - 12:42:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Художествена галерия „Ст. Доспевски” показва изложба с творби на Ненко Токмакчиев
Галерия "Ст. Доспевски" показва творби на Георги Донов
Със свои творби Иван Пенков и Иван Милев заедно "гостуват" на Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Виртуалните колекции на Художествена галерия „Ст. Доспевски“
В Художествена галерия „Станислав Доспевски” гостува „Духът на Акварела” – Варна
Галерия „Ст. Доспевски“ отбелязва 110 години от рождението на Стоян Василев
Галерия „Ст. Доспевски” показва плакатите на Марин Маринов
Художествена галерия „Станислав Доспевски” - с ежедневно едночасово продължение на "Инвентарна единица"
Галерия „Станислав Доспевски“ показва изложба детски рисунки „Коледна магия“
"Арт галерия -Боев" показва живопис на Стоян ЦаневТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5606 сек., 0.4764 от тях за заявки.