RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
А.Р.И.З.-7 има амбицията да изгради Център на занаятите в с.Бъта

Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 /А.Р.И.З. – 7/ е млада организация със свежи идеи и креативен екип. За трите години от своето създаване до сега Асоциацията следва неотклонно своите цели и идеи, 
които са плод на дългогодишната плодотворна работа на нейните създатели и на стремежът им да се съхрани и опази във времето българското културно наследство в цялото му богатство и многообразие.
Една от основните цели на организацията е съхраняването, популяризирането и развитието на традиционните български занаяти, родното ни кулинарно наследство, българският бит и обичаи в пределите на страна и зад граница. Наред с това Асоциацията цели да подпомага българските таланти в сферата на изкуствата и занаятите, както и да насърчи творческия потенциал у младите хора и у връстниците им в неравностойно положение, да събуди интересът им към родното културно наследство и да ги приобщи към българските традиции. Популяризирането на здравословното хранене и утвърждаването му след професионалистите и гражданското общество е още една от смелите и амбициозни цели, които си поставя организацията. За да финансира своите инициативи, асоциацията цели разработването на самостоятелни и партньорски проекти, с които да кандидатства по предлаганите европейски програми и пред други донорски организации.
Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 си сътрудничи успешно с множество институции и организации, сред които Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на Външните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Държавна агенция за българите в чужбина, Национален дворец на децата, Информационен център към представителството на Европейската комисия в България, Етнографски институт с музей към БАН, редица общини в страната, посолства, културни институции, както и множество самодейни и професионални общности, читалища, клубове и ансамбли. Работи активно с местни и национални печатни и електронни медии, част от които са Българско национално радио, Pro BG, BBT, Агенция КРОС, Агенция ФОКУС, в-к Труд, сп. „Меню”, „Кулинарен журнал” и много други. Активност на Асоциацията е и информационния сайт на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” culinaryfestival-bg.com , а приятелите на А.Р.И.З. – 7 в социалните мрежи надхвърлят 10 000.
От своя страна, учредителите на А.Р.И.З.-7 са членове на Туристическата Камара, Евро-Ток България, Дружество Традиция, Съюза на специалистите по качеството в България, Slow Food в България.
Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 се представлява от нейния председател Павлин Петров. В нея членуват както отделни привърженици на идеите й, така и организации от цялата стана.
За реализация на идеите си А.Р.И.З.-7 организира и провежда множество фестивали, изложби, конкурси и пленери, семинари и курсове, създава и утвърждава групи по интереси. Сред акцентите в дейността на Асоциацията е многократното представяне на различни места в страната на избожбата „ ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ СИМВОЛИ ” с автор Павлин Петров. Изложбата връща публиката към корените на българския род и писменост. Творбите, включени в нея, са излагани последователно в Аулата на Софийска Духовна семинария, в сградата на Представителството на Европейската комисия в България и в Министерството на образованието, младежта и науката.
Друга значима инициатива на Асоциацията е провеждането на Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, под мотото „Там където е традицията”. Фестивалът гостува на различни градове в страната, включва множество кулинарни състезания и дегустации на приготвените ястия, и е придружен от богата и разнообразна фолклорна програма, която дава възможност за изява на местни читалищни и самодейни колективи, танцови ансамбли и други състави. Сред значимите събития, реализирани от Асоциацията достойно място заема Националният конкурс за детска рисунка на кулинарна тематика под надслов „Рецептите на баба”, с творбите от който беше подредена изложба. Изложбата беше съпроводена с концерт а целта на инициативата беше набирането на средства за подпомагане работата на децата от помощните училища в сферата на творческите им занимания.  През месец септември стартира и проектът ни „Жива кулинарна традиция” по програма „Младежта в действие”. Проектът е насочен към изследване на кулинарните традиции в различни региони на България като част от европейското кулинарно многообразие и цели да допринесе за повишаване на самосъзнанието на младите хора за народностната ни самобитност и да акцентира на необходимостта от нейното съхранение като част от европейското културно наследство.
Една от големите цели и амбиции на Асоциацията е изграждането на Център на занаятите в с.Бъта, общ. Панагюрище, с работилници, в които майсторите да имат възможност целогодишно да упражняват и развиват своя занаят. Посетителите на Центъра ще имат възможността да се запознаят отблизо с предпочитаният от тях занаят, да получат първите си уроци от майсторите на центъра или да бъдат насочвани към съответен майстор в страната, при който да продължатн обучението си.  
Тази страница е видяна: 886

 Публикувано от: pamedia на вторник 13 декември 2011 - 09:02:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Базар на занаятите - във Велинград
От 20-ти до 22 май Пазарджик е домакин на Панаир на занаятите
Асоциация "Култура" има амбицията да обедини усилията на културните институти и автори
Два стрийт фитнеса ще изгради Община Пазарджик
Към депото ще се изгради компостираща и сепарираща инсталации
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
ГЕРБ изгради 200 километра пътища в Пазарджишка област
„Биовет“ изгради спортна площадка в двора на училище „Петко Р. Славейков“ в Пещера
„Рьофикс“ ще използва земеделски път за камионите си и ще изгради „зелен пояс“ около производствената си база в Септември
Да се постави православен кръст на връх Велийца, както и да се изгради паметен знак на военните кореспонденти, предлага работна група към областна комисияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.1623 сек., 0.1285 от тях за заявки.