pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Висше образование за зам.-министри и областни искат от Реформаторския блок
pamedia , четвъртък 26 март 2015 - 13:19:55 // коментари: 0


ПазарджикОбразователен ценз за областни управители, заместник-министри и шефове на агенции и държавни комисии предлагат от Реформаторския блок. За заемането на тези длъжности вече ще се изисква висше образование и степен “магистър”, предвиждат внесени от тях промени в Закона за администрацията.
“Извън обхвата ще останат единствено изборните държавни длъжности, които се избират или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт, например Народното събрание, защото изискванията за тях не могат да бъдат въведени или изменени чрез Закона за администрацията”, обясни Бойка Маринска от РБ.
Това означава, че висше не може да се запише като изискване за министри и депутати. Не може обаче ръководители в държавната администрация да са по-ниско образовани от подчинените си.
“Предвид многократните публични скандали и въпроси за кадрови назначения със съмнителна репутация и образователен ценз въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на своеобразен филтър”, обясни Маринска. Така щяло да има предварително отсяване на кандидатурите и ще се елиминира възможността за предложения, зад които се крие лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането. Образователният ценз обаче ще се прилага само за новите назначения след влизането на поправките в сила.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 680Време за изпълнение: 0.5254 сек., 0.4511 от тях за заявки.