pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Мнозинството в ОбС прие поправки по предложението за наредба на Георгиев-Янев и самò я гласува, без вносителите
pamedia , четвъртък 26 март 2015 - 18:43:19 // коментари: 0


Пазарджик, Инициативен комитетС гласовете на 22 общински съветници от мнозинството в Общински съвет -Пазарджик беше приета нова Наредба за обществения ред по внесеното от общинските съветници Тодор Георгиев и Евтим Янев предложение. Самите вносители не присъстваха на гласуването, не гласуваха също съветниците от ГЕРБ и БСП.

Причина за това е поправка в хода на дебатите, която според вносителите тотално променя смисъла на забраната за шумни празненства на обществени места, поради което и двамата излязоха извън залата, в която мнозинството прие поправките по техния текст.
На заседанието присъстваха много от протестиращите срещу шумните ромски сватби, които тормозят града от пролет до късна есен. Гражданите се възползваха от правото си да се изкажат в залата. Самото заседание премина в много изказвания, като понякога трудно се разбираше в какъв точно етап е процедурата - изказвания, становища или предложения.
В самото начало вносителите на другия текст за Наредба за обществения ред - Тодор Тодоров и Димитър Петков оттеглиха предложението си с мотив, че тяхната цел е да се приеме една работеща наредба, която ще реши проблемите с шумните нескончаеми празненства на улицата и в кварталите. Дебатите започнаха по първия внесен текст - на Евтим Янев и Тодор Георгиев, който до голяма степен е разработен върху предложението на специално сформираната комисия. Нейното предложение обаче беше отхвърлено на предходното заседание. "Тъй като правният статус на създадената комисия е изчерпан и тя не може да внесе отново предложението, ние го внесохме и уточнявам, че това наистина е разработения от комисията документ", заяви Тодор Георгиев.
След множество емоционални изказвания, сред които на общински съветници, кметове и представители на инициативния комитет, подел протестите, когато започна същинската част от гласуването, двамата вносители излязоха от залата в знак на протест. Причината беше гласуването на чл.2 т. 4. Приетият текст беше по предложение на Тодор Тодоров и той гласи: Забранява се провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в откритите частни имоти, с които се нарушава обществения ред. Прие се и т.5, който е по предложение на Общинска администрация: Забранява се използването на аудио, видео, звукови и други шумообразуващи уредби, както и изпълнения на живо на оркестри и певци извън закритите зали на обектите. Забраната не се отнася при обществени прояви, разрешени по установения ред от кмета на общината или упълномощено от него лице.
Според Евтим Янев формулировката " с които се нарушава обществения ред" изцяло променя смисъла на наредбата, защото тя изисква доказване, че той е нарушен, т.е. както и досега ще се иска становище от РЗИ за децибелите и органите на реда ще бъдат отново с вързани ръце при какъвто и да е сигнал за шумни тържества. След приемането на чл.2т.4 Евтим Янев заяви, че оттегля наредбата, но председателят на ОбС Хари Харалампиев му опонира, че не може да я оттегли, тъй като вече е започнало гласуването. Евтим Янев заяви, че е дълбоко скептичен, че т.5 ще сработи и обмисля да се обърне към съда, за това, че наредбата е гласувана след нейното оттегляне.
Гражданите са раздвоени по въпроса дали т.5 от приетият документ ще сработи. Димитър Димитров от инициативния комитет сподели личното си мнение, че трябва да се изчака, за да се види дали новата наредба ще защитава правата на гражданите да не бъдат тормозени от нескончаемите и непоносимо шумни тържества в ромската махала.
В хода на дебатите зад тоталната забрана на тържествата на открито застана и началникът на РПУ Пазарджик Ненко Годжевъргов. "Към момента Полицията е с вързани ръце, с досегашната наредба ние сме абсолютно безпомощни", заяви шефът на полицията малко преди да започне гласуването.

На снимката: Представители на гражданите, които подеха кампанията с искане общината да забрани шумните тържества на откритоОбратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1016Време за изпълнение: 0.5689 сек., 0.4910 от тях за заявки.