RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
В 9 от общините на областта ще се измерва концентрацията на радон в сгради

От месец март в страната ни започна Национално проучване за нивата на радон в сгради, което обхваща всички области на Република България, съобщават от РЗИ Пазарджик. Проучването е част от Национална програма за намаляване въздействието на концентрацията на радон върху здравето на българското население 2013-2017г. 
Радонът е естествен радиоактивен газ, безцветен, без мирис и вкус. Радонът се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Придвижва се на големи разстояния в почвата, достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и прониква в жилищата. Обикновено налягането в дома е по-ниско, отколкото налягането в почвата около неговата основа, и поради тази разлика, жилището „издърпва” радона през цепнатините на основата, комуникационни тръби, водопроводната мрежа и др. пролуки. Основният път на въздействие от радон е чрез инхалиране (вдишване).По-голяма част от вдишания газ се издишва обратно. Разпадните продукти на радона, които не са газообразни, се отлагат по стените, пода или прашинките, плуващи във въздуха, откъдето по-късно биха могли да постъпят с вдишания въздух в човешкия организъм.
Радонът е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Рискът за рак на белия дроб може да бъде намален чрез измерване концентрацията на радона и предприемане на необходимите действия, в случай че се регистрират високи нива. Националното проучване на нивата на радон в сгради има за цел да се оцени скрининговото териториално разпределение на концентрацията на радон по области в Република България и се определи разпределението на средните годишни концентрации на радон в жилища.
Единственият начин да се разбере каква е концентрацията на радон в жилището е измерването му с детектори. За провеждане на националното проучване се използват пасивни детектори за дългосрочно (6 месеца) измерване на концентрацията на радон в сгради. Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение и служи за измерване на част от естествения радиационен фон. На територията на област Пазарджик ще бъдат поставени общо 98 детектори, съгласно разработена процедура за разпределение на детекторите от Министерство на здравеопазването. Проучването ще се извърши в следните общини: Пазарджик, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча. Произволно се избират жилища в градовете и селата. РЗИ – Пазарджик започна поставянето на детектори в жилищата на доброволци, желаещи да измерят нивата на радон в жилището си.
Тази страница е видяна: 457

 Публикувано от: pamedia на петък 03 април 2015 - 10:49:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Започва пролетното проучване за радон в жилищни сгради
Училищни сгради в Септември и Батак са прехвърлени на общините
В общините от областта няма подадени сигнали за корупция
Към 30 септември общините от областта са стопили над 2 млн. от просрочените си задължения
Областният съвет по етнически и интеграционни въпроси ще провежда изнесени заседания в общините на областта
РИОСВ напомня на общините от областта, че е време да се регистрират за участие в Европейската седмица на мобилността
„Предприемачи в действие“ - на срещи по общините в областта, за да бъде представен финансовият инструмент за микрокредитиране
През целия ден днес ще се измерва костната плътност
Още в 11 часа ракитовец вдигнал концентрацията на алкохол до 2.98 промила
Пещерец още през деня вдигнал концентрацията на алкохол до 2.96 промилаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4914 сек., 0.4113 от тях за заявки.