RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Панагюрище казаха: „Да! На българската икономика „

ПанагюрищеФормиране на управленски политики за трайно решаване на проблема с обучението, квалификацията и преквалификацията на кадри за бизнеса, бе основната тема на Втората национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". Тя се проведе в панагюрския хотел "Каменград", а домакин бе председателят на българската минно-геоложка камара и председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет” АС   проф. д-р Лъчезар Цоцорков. 

Кампанията е организирана от в."Стандарт", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската минно-геоложка камара. Дискусията премина с участието на  вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Тодор Танев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Официални гости бяха и зам. областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на КРИБ, на академичната общност в страната, кметове на общини от региона.

 Представители на бизнеса от региона и страната, директори на професионални гимназии от област Пазарджик  поставиха своите въпроси и предложения към министрите.

Държавата предвижда сериозен ресурс по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за активизиране на потенциала на трудовия пазар. Необходимо е обаче съдействие от страна и на бизнеса, и на обществото, за да можем да свалим рязко нивата на младежката безработица“, това обяви министър Калфин по време на дискусията. В рамките на изказването си, министър Калфин акцентира отново върху необходимостта от своевременно въвеждане на различни форми на дуално обучение у нас и изрази задоволството си, че в страната вече се предприемат активни крачки в посока реализиране на пилотни проекти още от идната есен. „Професионалното обучение има сериозни традиции у нас. Нуждите на бизнеса показват остра необходимост от въвеждане на различни форми на дуално обучение, които да се превърнат в естествен мост между работниците и работодателите от цялата страна. Практиката в Западна Европа показва, че дуалното обучение дава възможност на хиляди млади ученици да открият за себе си смисъла в това да се борят и да се трудят. Което пък в един далечен хоризонт ще работи в посока намаляване на броя на демотивираните млади хора, които не виждат смисъл в това да правят каквото и да е и които със своята демотивация се превръщат в едно от най-сериозните предизвикателства днес, както за държавата, така и за бизнеса у нас“, каза министър Калфин.

„Министерството на енергетиката подкрепя идеята на Българската минно-геоложка камара да се създаде Професионален кариерен център. Решението да се инвестира в кадрите, в тяхното образование, ще повиши качеството на работа в цялата индустрия". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. С волята на правителството, КРИБ и БМГК ще се преодолее липсата на кадри в сферата на минно-добивния отрасъл. Министерство на енергетиката е подало към Министерството на образованието за следващата учебна година заявка по две професионални направления - "Архитектура, строителство и геодезия" - 120 души, както и 300 души за направление "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми". В Единния орган за управление на подземните богатства, който функционира в рамките на МЕ, ще бъдат осигурени стажове на кадрите от Професионалния кариерен център, обяви министър Петкова. Освен това експертите от МЕ ще преподават в специализирания център, за да предадат своя опит.

„Бизнесът ще пише учебните програми на професионалните гимназии, ще участва и в промените на Закона за професионалното образование. Това обяви просветният министър Тодор Танев по време на дискусията. Към министерството вече ще има постоянен орган, в който ще участват четирите големи работодателски организации, за да правят заедно образователните политики в областта на подготовката на кадри. Подарявам ви отворената врата на министерството, обърна се към работодателите министър Танев. Той заяви, че заедно с тях ще бъдат обсъдени промените в професионално-квалификационните степени, наричани някога разреди. Танев обяви също, че браншовите организации ще участват в целия процес на подготовката на кадри от писането на програми и заявки за прием, до холограмните стикери, които се поставят в дипломите. Те ще определят и броя на необходимите часове, тъй като, според Танев, е свършило времето, когато това се е правело от колегите в МОН. Министърът изтъкна, че в колежите ще преподават добри учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след изпит, а на по-ниското равнище, където се подготвят майсторите, като преподаватели ще се вливат практици, изкарали курс по педагогика.

"Въпросът какво държавата прави, за да реши този базов проблем, беше даден от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия, от големите компании в машиностроенето, от дърводобивната и мебелната индустрия, от хранително-вкусовата промишленост и туристическия бранш и дори от IT-индустрията. Проблемите са много, някогашните техникуми бяха заменени с професионални училища, като за последните 15 години бяха закрити 60 професионални училища и близо 40 000 младежи са се отказали да учат технически специалности. Най-тревожният за индустрията факт е, че над 50 % от инженерно-техническите кадри са над 50 години. Трябва заедно да решим как тази пропаст да бъде запълнена, заяви главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусията.
Тази страница е видяна: 744

 Публикувано от: pamedia на петък 08 май 2015 - 13:12:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Панагюрище е домакин на втората национална дискусия "Да! На българската икономика"
На необходимостта от повишаване на конкурентоспособността на българската икономика акцентира проф. д-р Л. Цоцорков
„Асарел-Медет” получи специалната награда на КРИБ за принос към българската икономика
Какво си казаха старият и новият областен /видео/
Кметовете на общини казаха "Да" на предложението за разкриване на медицински колеж в Пазарджик
Учениците от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" казаха своето НЕ на тормоза в училище
Тържествено заседание за Деня на българската община
В Стрелча днес отбелязват Деня на българската община
ДГ „Калина Малина“ в Пазарджик подкрепя „Българската Коледа“
Община Пазарджик организира Ден на Апостола на Българската свобода

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5940 сек., 0.5106 от тях за заявки.