RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
ХГ „Ст. Доспевски” представя изложбата „Космическият абстракционизъм на Васил Иванов”

Васил ИвановЕкспозицията  ще бъде открита на 5 юни /петък/ 2015 г., 18:00 часа в къща-музей „Станислав Доспевски”, бул. „Княгиня Мария Луиза” 54.

„Тази изложба  е съвместен  проект на няколко организации -  ХГ „ Станислав Доспевски”, Клуб за Фантастика, Евристика и Прогностика „ Аркадий и Борис Стругацки” град Пазарджик, KulturLab  и  Бяло братство. Поводът е 40 години от създаването на клуба по фантастика в град Пазарджик. Изложбата се осъществява благодарение на предоставената частна колекция на изкуствоведа Калин Николов  - изследовател на творчеството на художника  фантаст. Филмът „Пътят към Плеядите”на Димитър Грива за Васил Иванов е любезно предоставен от Бялото братство.
„Гражданинът на 21-ви век”! Така го нарича поета  изкуствовед  Кирил Кръстев  в едно свое есе посветено на  него!Васил Иванов  е роден в град София, през  1909 г.  и приключва живота си през  1975 г. отново в София. Завършва  Живопис в Национална  художествена академия през 1939 година, в класа на Никола Ганушев и Никола Маринов.  Принадлежи към кръга на    „Новите художници”, които реформират българското изкуство през 30-те, и е част от „Бараците”, художник с ярко изразен модерен светоглед. Интересува се от импресионизъм , като рисува предимно пейзажи и портрети, но този негов интерес бързо сменя посоката към абстрактното изкуство. С първите полети  в около земното пространство на Юрий Гагарин и Леонид  Леонов, космосът като тематика навлиза в българското изкуство и в частност  в изкуството на Васил Иванов. Васил ИвановИнтересите му към фантастичното, преплетени със знанията му за началото на човешката цивилизация, дават началото на космическият цикъл рисунки с бяла креда върху черна хартия през 60-те. Фантастични архитектурни  елементи, митологични богове  и странни съоръжения  надничат от ту малкия, ту голямо-форматен лист. Те карат въображението на зрителя, а дори и на изследователя да търсят връзка с интересите му към Изтока, практикуването на йога и принадлежността му към Бялото братство. Дългогодишният му аскетичен живот  в малка  дъсчена барака на улица „Елемаг”  в София, известна като част от квартала на Белите братя, допълнително прави тази личност обгърната в мистичност и твърде различна от представите ни за личностите от художествения живот на социалистическото общество. Васил Иванов живее и в чужбина, където успява да покаже голяма част от произведенията си. Притежатели на негови творби са писателя Ромен Гари,  Петър Увалиев, Юрий Буков /който му помага да остане за известно време във Франция/, вероятно местни изкуствоведи в Лондон, където прави няколко изложби и е добре приет още през шейсетте години.”
Куратор на изложбата  Ани СтойковаТази страница е видяна: 548

 Публикувано от: pamedia на понеделник 01 юни 2015 - 16:31:30

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музикални инструменти представя изложбата „Песента на дървото“
Арт галерия - Боев представя изложба живопис на Васил Петров
Изложбата "Нашето наследство: Където миналото среща бъдещето" ще остане до 10 ноември в ХГ „Ст. Доспевски“
Две изложби довечера с живописни платна: на Бедиг Бедросян - в ХГ "Ст. Доспевски" и на Васил Петров - в Арт галерия -Боев
"Арменските светини от двете страни на Арарат" представя ХГ "Ст. Доспевски"
"Дакелска му работа…" представя художествена галерия "Станислав Доспевски"
Галерия "Ст. Доспевски" представя изложба със скулптури "Код: Криле"
Отменя се официалното откриване на изложбата "Спортът в Пазарджик", изложбата ще се състои
Носителят на наградата "Георги Герасимов" за млад автор Васил Ангелов - с изложба "Графика" в ХГ "Ст. Доспевски"
Васил Петров и Васил Петров в парти "Адажио"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5696 сек., 0.5052 от тях за заявки.