pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Проект за високомоментен електродвигател с ниски обороти на инж. Георги Кючуков спечели първия конкурс за иновации на „Асарел-Инвестмънт”
pamedia , сряда 08 юли 2015 - 10:40:13 // коментари: 0


Панагюрище, „Асарел – Инвестмънт” ЕАД, инвестиционната компания на лидера в българския рудодобив „Асарел-Медет” АД, в партньорство с консултантската компания в областта на инвестиционното банкиране и корпоративните финанси „Инниммо Адвайзърс” ООД, обявиха победителя в своя първи конкурс за набиране на иновативни бизнес проекти. Това е проектът „Високомоментен електродвигател с ниски обороти“, разработен от инж. Георги Кючуков. Той получи наградата си на 3 юли 2015г. от изпълнителния директор  на „Асарел - Инвестмънт” ЕАД  Димитър Цоцорков и управителя на „Инниммо Адвайзърс” ООД Валери Вълчев.
Целта на организаторите бе с този конкурс да подкрепят иновативни идеи с висок потенциал за реализация и полезен ефект в избран сектор на минната и преработвателна индустрия, възобновяемата  енергия, химическата промишленост, рециклирането на отпадъци и опазването на околната среда, електрониката и електрическите двигатели. До финала достигнаха още две иновативни бизнес идеи за изработване на високотехнологичен композитен бизнес самолет  и на система за концентрирана соларна енергия.
 Изобретението на инж. Кючуков е електродвигател, който ще намери приложение при широк кръг задвижвания в много индустриални области като  робототехника, енергетика, минно дело, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична промишленост, общо машиностроене и навсякъде, където се използват  задвижващи модули.
    Основното предимство при предлагания двигател е редукцията на оборотите, която се осъществява в самия двигател на базата на патентована от победителя циклоидна предавка, при която отпада необходимостта от редуктор и куплирането му към електрическия двигател. Задвижващ модул на базата на този двигател ще бъде до три пъти по-евтин от известните досега и към момента няма реална конкуренция на пазара.
Конкурсът е с награден фонд в размер на  200 000 евро, предоставен под формата на дялова инвестиция за разработването на иновативен проект, който е придружен от  бизнес план за търговска реализация.
    


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 794Време за изпълнение: 0.5114 сек., 0.4326 от тях за заявки.