RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За поредна година учители по физика от региона преминаха едноседмично обучение в ЦЕРН

Преди броени дни, преподавателите по физика от областта  Янка Георгиева от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ - Пазарджик и Елза Моллова от СОУ „Васил Левски“ -  Велинград се завърнаха от едноседмично обучение в Женева, Швейцария. Те бяха участници в Седмата Национална учителска програма на Министерството на образованието и науката, която дава възможност на учители по физика, астрономия и природни науки да се обучават  в специализираните лаборатории на Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН.
Страната ни е петнайстата държава, членка на Европейската организация за ядрени изследвания, с Национална програма за обучение на преподаватели. Нейната цел е да поддържа интереса на учители и ученици към науката.
Eвpoпeйcкaтa opгaнизaция зa ядpeни изcлeдвaния paзпoлaгa c нaй-гoлeмия кoмплeкc oт ycкopитeли в cвeтa. Tя cъбиpa физици oт цял cвят, кoитo пpoyчвaт пpoизхoдa нa мaтepиятa и cилитe, кoитo я yдъpжaт. Нaй-гoлeмият ycкopитeл нa eлeмeнтapни чacтици e c диaмeтъp 27 км и ce нaмиpa нa 100 м пoд зeмятa. В нeгo ce cимyлиpaт ycлoвия, близки дo тeзи в paннитe мoмeнти oт paзвитиeтo нa Вceлeнaтa, зa дa ce paзбepe кaквo ce e cлyчилo eднa cтoтнa oт нaнoceкyндaтa cлeд Гoлeмия взpив.
В централната част на колайдера се намира най-студената точка в света. Там се поддържа температура от – 2710С, която е по-ниска от тази в дълбокия Космос. По време на симулациите, протоните с максимална енергия се движат със скорост 99,9999991 % от скоростта на светлината. Всеки от тях изминава 27-километровата тръба повече от 11 000 пъти в секунда. В точката на сблъсъка температурата достига до милиони градуса и надвишава температурата на най-горещите звезди.

    Пpeпoдaвaтeлитe ca пoceтили cвeтoвнoизвecтнaтa eкcпepимeнтaлнa ycтaнoвкa, центъра за управление на ускорителния комплекс, центъра за посещения на детекторите ATLAS и CMS, забавителя на антипротони, компютърния център на ЦЕРН и др. Пpoвeли са няколко интepecни практически занятия в обновената учителска лаборатория на ЦЕРН и са разгледали функциониращия отскоро център за идеи, в който творят млади хора от цял свят и разработват революционните си идеи. Заедно c тoвa, учителите ca cлyшaли лeкции нa вoдeщи бългapcки учени, сред които - дфн Плaмeн Яйджиeв, инж. Гeopги Анчeв, пpoф. Чaвдap Стoянoв oт БАН, инж. Алeкcaндъp Хpиcтoв, дфн Ивaн Глyшкoв, дфн Лeaндъp Литoв oт СУ “Св. Климeнт Охpидcки”.


 „Прекарахме пет незабравими дни в една академична, вдъхновяваща  и динамична среда, благодарение на чудесната организация и интересно поднесената информация от наши светила в науката. Те бяха всеотдайни и отделиха от времето си напълно безвъзмездно, за да ни въвлекат в завладяващия свят на науката,  да ни запознаят с новостите във физиката на елементарните частици и да ни запознаят на място с експерименталните установки, където се разкриват „тайните” на нашето съществуване и възникването на Вселената“, разказа  Янка Георгиева. „Изпитахме огромно вълнение, когато се спуснахме на 100 м. под Земята, за да се доближим максимално до  големия адронен колайдер. За съжаление не можахме да слезем в него, тъй като в момента там се извършваха експерименти и радиацията беше висока, но въпреки това емоцията беше неописуема!“, сподели от своя страна Елза Моллова.
„ЦЕРН се опитва да наложи един нов модел на връзка между учител и ученик и ние се завърнахме като едни истински негови посланици, изпълнени с огромно желание да вдъхновим младите хора и нашите ученици, да ги  мотивираме към изучаване на природните науки и засилим техните интереси в сферата на физиката“, категорични са двете преподавателки.

Тази страница е видяна: 969

 Публикувано от: pamedia на сряда 12 август 2015 - 12:00:30

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Преподавател от ПГМЕТ - на обучение в ЦЕРН
57 служители на Община Стрелча преминаха обучение за повишаване на компетентността
Възрастни с увреждания и социални работници в Пещера и Пазарджик преминаха обучение по проект за дигитална и гражданска компетентност
Инж. Гергана Коручева от ПГМЕТ, Валентина Малинова от ПМГ, Лилия Чаушева от СУ „Г. Бенковски“ и инж. Атанаска Пенева от ОУ „Батаклиев“ бяха на посещение и обучение в ЦЕРН
Учители от ПГИМ и ПГМЕТ - Пазарджик на обучение в CERN
Второто съвместно обучение на учители от Пазарджик и македонския град Кочани се провежда в момента
„Училище за родители” за четвърта поредна година
Начални учители от Пазарджик и Кочани - Македония, участваха в обучение за изработването на образователни инструменти за използване на екоресурсите
За трета поредна година НАП ще проведе безплатен семинар
За втора поредна година кметът на Пещера се среща с абитуриентитеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5226 сек., 0.4385 от тях за заявки.