RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Община Стрелча откри в сейфа си картини на Златю Бояджиев, шедьоври от злато и сребро

Стрелча, Картини на ненадминатия Златю Бояджиев, уникални златни и сребърни предмети бяха открити в сейфа на община Стрелла при разпоредена от кмета проверка на сейфа. Картините и накитите  ще бъдат подредени в изложба.
Стрелча, Златю Бояджиев, Картините на Златю Бояджиев са с формат 50х35 см. Това са пейзажи, рисувани с маслени бои. Интерес представлява една от картините, която е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции. Така картините са шест, нарисувани върху пет основи.  Създадени са през 1952-1954г., когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча. Художникът дарява творбите си на града. От години картините се съхранявали в сейфа на община Стрелча и предстои да бъдат показани за пръв път.
По разпореждане на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, в присъствието на служители на администрацията, шедьоврите са извадени. Заедно с тях кметът и служителите откриват в сейфа уникални сребърни и златни предмети.
str130815d.jpg„Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията. В сейфа открихме и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976-та година, направени от Георги Китов. В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча“, каза кметът Иван Евстатиев.
Двете маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959г. до една могила в местността Орела, заедно със сребърна каничка. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци. Този факт дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила. От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода. Те се намират в Историческия музей в Пловдив.
Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде  предаден  венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.
По инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев се изготвя проект, който ще популяризира „Жаба могила”. Иван Евстатиев вече проведе разговори с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, за включването на Жаба могила в материалното културно наследство на ЮНЕСКО. 


Тази страница е видяна: 970

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 13 август 2015 - 15:27:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Изложба с непоказвани картини на Злютю Бояджиев и старо тракийско злато - по време на Втория етнофестивал в Стрелча
Дара със злато и на най-новото си съчетание на лента, злато на топка и сребро в многобоя. Адриана – с бронз на лента
Злато и сребро за Дара от Лондон
Злато и сребро за джудистите на „Кодокан“ от турнира в Тополовград
В Пещера се откри изложба с картини от Втория национален пленер – живопис на тема „Пещера, късче от Европа“
На светилището Скумкале край Стрелча се е извършвал и ритуален добив на злато
Община Пазарджик откри обществена поръчка за саниране на нови 14 жилищни блока за близо 14 млн. лв.
Стрелча отчита работата по проект „Община Стрелча – към по-ефективно и отчетно изпълнение на общински политики”
Закритият плувен басейн в Стрелча откри новия сезон. Откритият басейн ще работи до 22-ри
С „Ден на отворените врати” Община Стрелча отбеляза Деня на Българската община

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5342 сек., 0.4536 от тях за заявки.