RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Самостоятелна изложба на Маргарита Иванова в галерия "Г. Машев"

Маргарита Иванова, Пазарджик, На 25 септември 2015 г. в галерия “Георги Машев” ще се открие самостоятелна изложба на художничката Маргарита Иванова. За трети път в град Пазарджик авторката ще покаже свои керамични творби. 
Първото нейно представяне бе през 1995 година в фоайето на зала “Маестро Георги Атанасов” в рамките на “Зимни музикални дни”. Тогава Маргарита Иванова представи керамични  пана наситени с висок и мощен релеф, представящи антични и исторически мотиви.
След дълъг период втората самостоятелна изложба в гр. Пазарджик, под надслов  “20 години пред керамичната пещ“, бе подредена в галерия “Станислав Доспевски” през 2011 г. В тази изложба видяхме керамиката на Маргарита Иванова в друга светлина: нежни и изящни женски фигури и портрети.
Маргарита Иванова е завършила Художествената академия – гр. София, специалност “Керамика”. Едновременно с керамиката тя учи и скулптура като задължителен предмет в специалността. Може би това й помага да създаде керамичните пана така, като че ли са изваяни с лекота. Трудноста в керамиката идва не само от моделирането и пресъздаването на образи. Всичко зависи от ред технологични процеси: механични, физични и химични. Сушенето, полагането на глечта, химичните реакции, които се получават  при изпалването на произведенията са важни за правилния технологичен процес.   “Самото глазиране на релефните произведения е толкова дълго, колкото да нарисуваш картина с маслени бои” – споделя авторката. “Трябва да си добър майстор-технолог, за да нямаш изненади при всичките етапи на работа”.
Свикнали сме да мислим за керамиката като за утилитарно, приложно изкуство. Маргарита Иванова ни показва, че то може да бъде превърнато в изящно изкуство - картина, пластика, портрет.  Познати са ни нейните монументални портретни образи на Св. Климент Охридски  (I  ОУ “Св. К. Охридски” – Пазарджик), Неофит Рилски (ОУ “ Неодит Рилкси” – Костандово), Христо Ботев (ОУ “Хр. Ботев” – Дорково). 
На поредната изложба ще видим нови керамични релефи, по-малки като формат, но те са оная малка плоскост на която, художничката намира огромно пространство за създаването на своите чудеса, моделирайки схващанията си света и хората, изразявайки  мислите си.Тази страница е видяна: 523

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 24 септември 2015 - 17:22:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
«…И жената инкогнито» - самостоятелна изложба на Маргарита Иванова
Самостоятелна изложба на Никола Стаменов в галерия "Г. Машев"
Тази вечер - самостоятелна изложба на Леон Бабачев в галерия "Г. Машев"
Маргарита Иванова представя кавалетна керамика в Галерия “Поморие”
Маргарита Иванова с участие в престижна изложба в Германия
Предстояща изложба на Маргарита Иванова и Спас Киричев
Ретроспесктивна изложба на Стоимен Стоименов
Маргарита Иванова
Самостоятелна изложба „Есхари“ на Славчо Славчев в ХГ „Г. Машев“
Маргарита Иванова и Спас Киричев ще открият изложба в Плевен
По покана на колега от Бургас Маргарита Иванова и Спас Киричев редят съвместна изложба тамТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5453 сек., 0.4631 от тях за заявки.