RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Сдружение за онкоболни и приятели стартира 14-та си кампания за борба с рака на гърдата

Мария ЧергароваНа 1 октомври ще стартира 14 – та поредна кампания за борба с рака на гърдата инициирана на „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик. Вече 10 години тя преминава под патронажа на Тодор Попов, съобщи Мария Чергарова, председател на Сдружението.
От 12:00 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик при отворени врати ще се проведат презентации от Д-р А. Томова – Началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център гр. Пловдив, Член е на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД.
Презентациите са на тема: „Успехи в лечението на рака на гърдата – вчера, днес и утре” и "Нови подходи при диагностиката и лечението на HER2-позитивен рак на гърдата”.
В момента Сдружението провежда кампания за набиране на средства за  служебен автомобил. След официалното откриване на кампанията за борба с рака ще се проведе благотворителен търг.

От Сдружението разпространиха информация за актуалните методи на лечение с молба тази информация да стигне до максимален брой хора.


В България с рак на гърдата се диагностицират над 3 900 пациентки всяка година. При около 20% от тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса, да се постигне пълно излекуване.

Най-съвременният метод за лечение на рака на гърдата днес е чрез лекарства, които са насочени към специфични, жизненонеобходими за раковите клетки молекулярни цели – т.нар таргетни или известни още като прицелни лекарства. Тези лекарства се насочват към точно определено място – „мишена“ върху раковата клетка, като унищожават само тумора, без да увреждат тежко останалите органи и функции на организма. Тяхното действие е да инхибират „мишените“, като блокират туморната клетъчна активност.  Самите „мишени“, към които се прицелват таргетните лекарства, представляват генетичните изменения, които лежат в основата на образуването на рака, но също и структури върху раковите клетки, които ,,издават” злокачествения им характер. Тъй като „мишените“ са разположени върху или в туморната клетка, таргетните лекарства са строго специфични. Затова всеки пациент се лекува с подходящо само за него лечение. За да се установи кой пациент е подходящ да се лекува с таргетна терапия, е необходимо да се направи изследване от патоанатоми, специализирани в областта на молекулярната диагностика.

Има и един много добър филм, който разказва за откритията в съвременното лечение на рака, Той може да се гледа от всеки на следния линк: https://vimeo.com/54898062 - „Врагът отвътре“, който проследява развитието  на борбата с онкологичните заболявания през последните 50 години.
„Врагът отвътре“ разказва цялата история на войната, която се води срещу рака, и показва нейния напредък стъпка по стъпка на много и различни фронтове. Човешката воля се оказва, че е ключовото оръжие в нея, което сплотява и лекари, и политици да положат всички възможни усилия срещу тази ужасна болест.
Този филм се разпространява е некомерсиален и е независим, подкрепен от Cancer Research UK (организацията за проучване на рака във Великобритания). Той е направен и заснет от Вивиан Пери и Dependable productions.  Равносметката е впечатляваща: ако през 1960 година вероятността за оцеляване на един пациент е била 10%, днес тя е около 85% в зависимост от вида на тумора.


Тази страница е видяна: 1334

 Публикувано от: pamedia на вторник 29 септември 2015 - 09:42:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
„Сдружение за онкоболни и приятели“ в Пазарджик откри 18-та си кампания за борба с рака на гърдата
С нов собствен ехограф Сдружение за онкоболни и приятели започна кампанията за борба с рака на гърдата
Сдружение за онкоболни и приятели организира безплатни прегледи по повод седмицата за борба с рака на маточната шийка
В Пазарджик стартира X поредна кампания за борба с рака на гърдата
С анкета "Предай нататък" стартира 14-та кампания за борба с рака на гърдата
Започна 11-та кампания за борба с рака на гърдата
Образователни инициативи и профилактични прегледи в рамките на 16-та кампания за борба с рака на гърдата
Сдружение за онкоболни и приятели организира беседа с д-р Антоанета Томова
На старта на кампанията за рака на гърдата в Капсула на времето Онкоцентърът и приятели затвориха пожеланията си за след 11 години
Гинче Караминова подкрепи кампанията за борба с рака на гърдата, която започва от днес в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5461 сек., 0.4638 от тях за заявки.