pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Найден Шопов, Евтим Янев: Какви големи обещани проекти в община Пазарджик не се случиха
pamedia , четвъртък 01 октомври 2015 - 14:45:33 // коментари: 0


Пазарджик"Какви големи обещани проекти в община Пазарджик не се случиха?", бе темата на пресконференция, в която участваха по-рано днес кандидатът за кмет на ГЕРБ Найден Шопов и вторият в листата за общински съветници Евтим Янев. 
Смятаме, че това е тема, която на фона на всички досегашни маловажни събития, които се случиха от началото на кампанията, трябва да мине напред и да започнем да говорим по същинските проблеми на общината, уточни Найден Шопов.

На първо място трабва да обърнем внимание за прословутия воден цикъл на община Пазарджик, който така и не се осъществи. Да попитаме защо, след като има договор с ОП "Околна среда" от 9-ти месец 2011 година до 9-ти месец 2015 година на стойност 49 822 725 лева към днешна дата не е задвижен и не е реализиран. Като се знае от всички, че ВиК Пазарджик търпи огромни загуби от пропускане на инсталацията. Бих попитал дали изтичащата около 55-60% от водопроводната мрежа няма да бъдат предпоставка за пропадане на т.нар. нови улици, нови хубави тротоари, които се направиха и се съобщават 4 години.  И второ - дали не се оказа че в населените места около Пазарджик, цитирам : Мокрище, което е една вододайна зона, към днешна дата се оказава, че там няма канализация. Хората използват в днешно време септични ями, от които не е невъзможно тези  отрови, тези неприятни неща да попиват в земните недра и от там във водоносните слоеве и в град Пазарджик да бъде замърсена водата, която консумираме.
Нямам обясние за един проект, който струва 7-8 млн. лева за 8 години досега да не може да се организират общинските служители, макар и да не по оперативна програма, макар и да не са външни финансирания самият Пазарджик, в името и в интерес на хората,  да се заделят суми, за една канализация, която не е свързана с пречиствателна станция, която не е свързана с огромни инвестиции, и да се включи в пазарджишката канализация.  Този въпрос смятам, че трябва да бъде повдигнат, защото той нямаше да влезе в нашето полезрение, ако този воден цикъл наистина беше реализиран, коментира кандидатът за кмет, издигнат от ГЕРБ и зададе поредица от въпроси: "Защо не се реализира?" Защо е спрян. Как така за 4 години с един проект не може да се справи администрацията, която тръби, че е професиално ориентирана към проблемите на гражданите?"

Проектът е спрян от Оперативната програма, от Управляващия орган, не са посочени мотиви и не ги знаем, уточни вторият в листата на ГЕРБ за общински съветници Евтим Янев, който посочи, че Пазарджик има голям пролбем с канализацията и отводняването в резултат на допълнителното застрояване на града и по-големия водосбор от новите покриви. Той предположи, че проектът е спрян заради изоставане в подготвянето му, а Найден Шопов добави, че причините са технически и най-вече заради мудността на изготвяне на проекта.   Можем да гадаем само, каза Янев.

Вторият значим проект, който така и не се осъществи, от който отново има негативен ефект за цялата община, включително селата, това е прословутото сметище. Което, за съжаление, в резултат на достъпа на неоторизирана лица се позволяват запалвания, изгаряния  на химични материали - найлон и гуми, и  в атмосферата се отделят диоксин и фуран. Те попадат в почвата -  от там в плодовете, зеленчуците, тревата и през животните, млякото, с кашкавала, със сиренето  достигат до нас. Доколкото имам информация, защото тези големи проекти в началото с фойерверки се откриват и после започва да се тупа топката, като информация  какво има по тях - все нещо не е изяснено, все: ще ви съобщим, все някакви потайности. Това, поне което днес знаем, е, че е сключен договор за изграждането на депо за складиране на твърди битови отпадъци, има вече избран изпълнител, определена е цена около 16 млн. лв. Не знаем дали е подписан договор, може да е подписан, може да не е подписан, но има един друг финансов казус - засега са подсигурени 2 пъти по 6 млн. лв. за 2015 и 2016 г. Значи, 12 млн. лв. са ясни  - по  програма ПУДОС, другият остатък до 16 млн. лв., може би ще се търди през 17-та година и завършването тогава ще бъде реализирано,  предполагам. Така Найден Шопов описа ситуацията със сметището на Пазарджик, а Евтим Янев допълни:З"начи не са ясни 2 неща: откъде ще се финансира тази разлика, която е в повече от дадената от държавата, дали е сключен договорът с  фирмата изпълнител и дали има обжалване. Ако има обжалване и тази година ще изтече.
Пазарджик остана един от малкото градове, които нямат изградено сметище по ОП "Околно среда", които със средства по европейските фондове не биха коствали на общината нищо. Това е жалкото. И ако не беше ПУДОС, което да финансира изграждане на депо, този много тежък  проблем щеше да стои пред общината. "

Как е възможно Панагюрище да правят депо, да рекултивират старото, паралелно вървят нещата. Ние пак правим някакви гимнастики - правим депо, пък старото ще видим какво ще го правим. Пари за тази рекултивация откъде ще дойдат.Защо толкова години не се предприеха някакви разумни мерки? Отново зададе поредица от въпроси кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Третият проект, който беше повдигнат като много значим, че ще бъде реализиран, това е изграждането на западния околовръстен път, зад кв. "Запад", който е от изключително значение за гр. Пазарджик. Проект, който щеше да направи възможно желанието на много хора, които имат имоти по този път, които имоти щяха да бъдат облагородени, доколкото знам, има доста сменени статути и да се създаде някаква икономическа активност в този район. Второ  - възможността за напускане на всички товарни автомобили, които минават в момента през бул. "Хр. Ботев", ще бъдат изтеглени по този път и забрана ще важи, естествено, за навлизането им в града.
Смятам, че не е далеч денят, когато ще се търси отговорност на някой - било  кмет, било служба във всяка една община - защо се допуска превишаване на замърсяването на въздуха.
И в крайна сметка си задаваме въпроса: "Защо този проект беше стартиран и обещан, а към днешна дата се мълчи?"
Правителството е виновно, проектантът е виновен - все някакви причини се търсят. Тук отново опираме до нерешителността и мудността на  администрацията да се бори за постигането на разумни неща, които могат да подобрят организацията на движение, в случая, на Пазарджик, обобщи Найден Шопов.

Още повече това е нещото, което общината би могла да свърши за бизнеса, отбеляза от своя страна Евтим Янев. Много от колегите бяха изкупили терени в този участък с намерението да развиват дейности. Около 60% от терените са с променено предназначение, което ще изтече обаче в следващата година. Примерът с Пловдив сочи, че градовете се развиват по посока към главния път. Няма как да развием старата промишлена зона в тази степен, както бихме могли да се развием по посока  - магистралата. Това е единственото нещо, което Общината би могла да свърши за бизнеса и за развитието на района си. Което за наша жалост не се случи, каза Янев.

Найден Шопов постави като четвърти нерешен проблем  почистването на речните корита, отводнителните канали и язовирите, които стопанисва Община Пазарджик.
 Един въпрос, който е малко по-далече от нашите ежедневни проблеми,  миналата година беше извършено някакво такова  почистване, каза Шопов.
Евтим Янев припомни, че по-миналата година е имало сключен договор с фирма от Неделино за почистване на два участъка от р. Марица от вливането на Тополница до моста при "Била". Излишно е да казвам, но погледнете участъците и погледнете какво е състоянието, препоръча Янев и прогнозира, че при повторение на наводнението от 2005 година реката ще залее града.
Не са необходими кой знае какви средства и това поведение на общината е непонятно за поддържане на тези ситеми, отбеляза кандидатът за общински съветник.

Двамата Изразиха и притеснение от усвояването на европейски средства отобщината.
Тя остава на едно от последните места от областните градове и е на трето място в областта след Пещера и Панагюрище, посочи Евтим Янев.
Найден Шопов цитира справка от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС, според която при изплатени средно 591 лв. на човек в областта, Община Пазарджик е изплатила средно по 205 лв. на човек. За сравнение бяха посочение Панагюрище и Пещера, където усвоените средства на човек са съответно 2494 лв. и 1815 лв.
Мудността, нерешителността и липсата на борбеност на общинската администрация да решат тези неща е основната причина да не се решат тези неща, заключи кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик.

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 665Време за изпълнение: 0.4570 сек., 0.3777 от тях за заявки.