RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Съюзът на българските писатели удостои Тодор Попов със златна значка и почетен плакет


Пазарджик"Позволете ми да поднеса почитанията си и възторга на УС на Съюз на писателите към г-н Попов, към Пазарджишката управа за това, че инициирахте и организирахте духовния празник - Празника на поезията. Драго ми е, че тук присъстват едни от най-силните съвременни поети, да изкажа убедеността на целия УС на СБП, че Пазарджик е едно ярко културно огнище в България. Не само в литературата, но и в театъра, музиката и живопистта. Да се надяваме, че това ще продължи и при вас ще идват нови, млади писатели, с цялото уважение към великите сенки на пазарджишките литературни творци: на Константин Величков, на Никола Фурнаджиев, на Теодор Траянов, на Димитър Бояджиев, на Стоян Бакърджиев, на Иван Динков. Много са хората, които са дали своя принос в българското духовно пространство и надявам се това да продължи." Това каза в словото си при откриването на Националния празник на поезията в ХГ "Станислав Доспевски" главният секретар на СБП Христо Ганов. Преди това  той запали символичния огън на поезията в Лапидариума на Регионалния исторически музей.

Христо Ганов връчи на Тодор Попов Златната значка и Почетният плакет на Съюза на българските писатели в знак на блъгодарност на творците и писателите  за заслугите му за въздигане културното и духовно равнище на Пазарджик.

Тази награда е за всички, които бяха съпричастни за това, културните и духовни традиции на Пазарджик да се възраждат и развиват във времето. Аз имам един скромен принос в този процес. Това е за всички хора, които продължават да издигат духовния авторитет на града ни, каза в отговор Попов. В приветствието си той отбеляза, че Пазарджик е град страдиции, от който са произлезли значими за историята хора, в това число и неповторими поети.
Пазарджик"Стремим се по всякакъв начин и през годините винаги сме се стремели да подпомагаме хората на изкуството - неслучайно Пазарджик е един от малкото градове с 4 национални литературни награди, в това число и за поезия. Считам, че по този начин местната общност дължи това отношение към хората на словото и на духа. Много е важно да си пазим традициите, да ги надграждаме и развиваме", каза още Попов. Той отбеляза, че в залата има и много млади хора, което според него е показателно и гаранция за продължение на духовните традиции на Пазарджик.

Изпълняващият длъжността "Областен управител" Гинче Караминова прочете поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов, в който се подчертава, че съвпадението на Празника на поезията и 30-годишният юбилей на Дружеството на писателите в Пазарджик, символично ще обедини майсторите на перото и почитателите на писаното слово.
"Вярвам, че и в бъдните години писателското перо на пазарджиклии ще бъде все така талантливо и завладяващо", се казва още в поздравителния адрес, който завършва с пожелания към всички за здраве, лично щастие и удоволетворение от постигнатото.

Тази страница е видяна: 980

 Публикувано от: pamedia на петък 02 октомври 2015 - 13:10:34

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Петима културни дейци са носители на знак „Златен век“. Съюзът на българските писатели отличи Тодор Каракашев по повод 24 май
Министър Мл. Маринов връчи плакет за заслуги на кмета на Пазарджик Тодор Попов
Почетен плакет за ПА медия от ЦСРИ
В Пазарджик ще гостува изложба „100 години Съюз на българските писатели”
Иван Евстатиев - с почетен плакет от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите
Областният управител Гинче Караминова бе удостоена с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България
Тодор Попов връчи купата на "Левски" (Паталеница), спечелил турнира на Асоциацията на българските футболисти
Нито един полицай не удостои пазарджишките протестъри
Д-р Никола Пенчев и Константин Абаджиев са номинирани за Почетен знак и Почетен гражданин на Пазарджик
Христо Тодоров, Тодор Тодоров и Кирил Чолов регистрираха Коалиция "Тодор Попов за Пазарджик"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5736 сек., 0.4896 от тях за заявки.