pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Мариана Бойрикова: Имам позиция! Имам и смелостта да я изразя!
pamedia , четвъртък 08 октомври 2015 - 13:25:36 // коментари: 0


Мариана Бойрикова, Читателите на Па медиа те познават като автор на месечната ни коментарна рубрика от около 4 години.  Сега те виждаме в друга светлина – кандидат си за общински съветник от листата на Реформаторския блок.

Това мое решение, макар и спонтанно взето, всъщност е резултат от дълъг процес. Първата причина е семейството ми. Баща ми е осъден от Народния съд на смърт, после помилван заради младостта му (19-годишен) и е лежал 5 години в Пазарджишкия затвор! Живя 49 години с несправедлива присъда. Два месеца, след като получи реабилитация, почина от инфаркт. Толкова се вълнуваше, толкова плака. Сърцето му не издържа … Той беше най-обичният ми човек. Не мога да простя. Не мога да забравя. Но вече не се обръщам с гняв назад. Написах книга затова, излях душата си и продължавам напред. Така че политиката винаги е била в нашия дом - за зло или за добро. Имам позиция! Имам и смелостта да я изразя!
И втората причина. Чувствам се готова за това. Натрупах опит  - и житейски, и политически. Мога да работя в полза на обществото и искам да го направя. Звучи като клише, но тези, които ме познават, знаят, че не говоря празни приказки.
Разказах, обаче, тази история за моето семейство не само заради себе си. Почти всички в листата на Реформаторския блок сме такива. Всеки от нас може да разкаже подобна история. Ние сме част от онези, които развяваха сините знамена и приветстваха демокрацията със сълзи на очи. Не изменихме на синята идея. Във всички смъртни грехове може да ни обвинят, но не и че сме комунисти. (Прочетох тези дни подобен коментар и ме заболя.) Направихме грешки, но и натрупахме мъдрост. Надяваме, че с тези избори ще започне възходът на автентичните десни партии и в Пазарджик.

Това, обаче, не е целият Реформаторски блок?

Така е. Партията на Меглена Кунева не е с нас. В тези избори сме СДС, ДСБ и БЗНС. Аз съм член на Демократи за силна България. Никога не съм членувала в друга партия. Държа да го подчертая. Ще  изразя мнението си за ситуацията, но само в лично качество, защото политическа позиция по тази тема от нас не е изразявана публично. Вътрешнопартийни или вътрешнокоалиционни борби, кавги, дразги и удари под кръста, винаги е имало. Обаче, другите партии някак успяват да не ги афишират чак дотолкова или поне не ги превръщат в лична битка за разчистване на сметки. И в другите партии имаше кавги и разправии, но цялото внимание се съсредоточи в нашата! Защо? Защото това се очакваше от нас. И ние трябваше да го избегнем на всяка цена. За съжаление, този „приятелски” огън, стартира кампанията ни със скандал. Но ние няма да отвърнем на удара. Да речем, че имаме по-добра коалиционна култура.

Как преценявате шансовете си на тези избори?

Не обичам прогнозите. Да кажем, че не вярвам в тях. Правиш, каквото трябва, правиш го професионално, с ум и сърце и очакваш спокойно резултатите. Това, разбира се, зависи и от конюнктурата. Но зависи и от теб, от всеки един от нас. Ние сме страхотен екип! Казвам го с гордост. Всеотдайни, амбицирани и позитивни хора. Три партии, но обединени от една кауза - тази на автентичните десни партии. Дано нашите, вече поотчаяни и обезверени, привърженици ни повярват. И гласуват за нас.
Специално искам да обърна внимание на нашия кандидат за кмет - адвокат Малина Консулова - Златева. Ето ви изпълнена онази формула: честен, свестен и известен. Ще допълня: образован, лоялен, почтен и скромен. Имаше смелостта да се изправи срещу статуквото, за което я поздравявам. Колко от нас биха го направили?!

Твоите текстове в Па медиа критикуваха настоящето управление на община Пазарджик. Това по-скоро приятели ли ти създаде, или врагове?

По-скоро приятели. Знаете ли защо тази рубрика оцеля толкова дълго? Защото имах подкрепа. Една неочаквана и трогателна подкрепа, както от приятели, така и от непознати хора, които ме спираха по улиците и ме поздравяваха. Другите, обаче, които ме ругаха, обиждаха и заплашваха, си останаха анонимни. Но аз съм приела този модел. Изразяваш ли ясна позиция, още повече ако не е във възхвала на властта - очаквай удари. И си ги понеси, без да мрънкаш.
Не одобрявам това управление и този кмет - заявявала съм го нееднократно и съм се аргументирала защо. Няма да се повтарям. Умният политик и управник се вслушва не в аплодисментите, а в критиките. Поне ще се замисли. Може не всички да са справедливи, но мъдростта му, ако я има, ще му помогне да отсее конструктивните. Сега всички кандидати за кметове казват това, което пиша вече 4 години. Защо чак сега? Защо не го казахте по-рано? Може би тогава нямаше да стигнем дотук?! Ето затова хората не вярват на политиците. Защото на избори изведнъж всички ставаме много словоохотливи. И хората питат: А къде бяхте досега? И нас ни питат на предизборните ни срещи. И с право!

Как оценяваш кампанията досега?

Като интересна. За първи път от много години виждам поне двама нови силни кандидати. Всеки от тях може да стане добър кмет. Гражданите ще решат кой ще заслужи тази чест. Дано, обаче, от тук нататък тонът не загрубее. Има такива индикации. И ще си позволя един непрофесионален съвет към кандидатите: Не прекалявайте с говоренето. Хората вече се умориха, скоро ще се отегчат и ще спрат да ви слушат. Направете обратното – слушайте те какво ви говорят. Някой най-после трябва да ги чуе - поне по време на избори.

На финал ще призовеш ли хората да гласуват за теб?

Не. Ще ги призова просто да гласуват. Това са 9 кандидати за общински кмет и над 300 за общински съветници. Нека не казват, че няма за кого. Стига да искат, ще открият своя човек - някой, който заслужава техния глас. Може да сме ние от Реформаторския блок, може и да е друг. Само така купеният вот ще бъде обезсмислен. Ако не напълно, то поне минимизиран.
И да не забравят референдума за електронното гласуване! Децата ни, близките, приятелите, които се пръснаха по целия свят, го направиха не защото не обичат родината си, а защото бяха принудени от условията тук. Не искаха да живеят в такава държава, не искаха да живеят по този начин. Можем ли да им се сърдим?! С нашето „Да”, ние, които останахме, ще им кажем: „Мислим за вас, обичаме ви и искаме да останете част от нашата  история, дух и народност”. А това ще стане, като ги направим съпричастни и към нашето настояще с възможността да гласуват от всяко кътче на света. И да си останат българи.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1368Време за изпълнение: 0.3982 сек., 0.3200 от тях за заявки.