pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Честване на 1 ноември - Ден на народните будители в СОУ „Георги Бенковски” -- Пазарджик
pamedia , петък 30 октомври 2015 - 16:06:11 // коментари: 0


Пазарджик     По повод на празника „Денят на народните будители” в СОУ „Георги Бенковски” в Пазарджик се проведоха инициативи , посветени на „Народните будители и ние” и на възрожденеца от Пазарджик , Константин Величков – известен и пръв български европеист  , поет, преводач , художник , както и държавник , политик , дипломат и общественик !    
      Училищният „Библиотечен и информационен център”организира среща на учениците с д-р Надежда Бонева , литературовед и изследовател на творчеството на К.Величков !  Авторката на научната студия „К.Величков и италианската литература” , разказа на учениците неизвестни факти от неговия живот и обучение в Италия и най-искрено им пожела да знаят повече за него и неговото творчество! Г-жа Бонева пламенно пожела на учениците да пазят паметта на будителя по възрожденски чиста и днес , да помнят и популяризират делото на К.Величков , който се признава за най-светлата личност на Пазарджик . Скъп гост на тържеството беше и уредника на къщата-музей „К.Величков” в Пазарджик ,Иванка Кибритова , която осигури и видео филм за възрожденеца , който ще се прожектира в училището .
         Предварително  преподавателите по БЕЛ запознаха учениците от горния курс с творческото дело на изтъкнатия наш съгражданин , деец на „Освобождението 1878 г.” , а по-късно и на „Съединението” и борбата за независимост на България ! Затова на тематичната среща , посветена на Константин Величков ,рецитираха негови стихове… 
        Учениците от учебната компания "Colorful world" от IX и X клас с консултант Л. Чаушева закачиха емблеми по случай празника на всички присъстващи гости ,учители и ученици . Мотото им беше „Съхрани българския език, цени българския учител".
        Учениците от V до IX клас в часовете по изобразително изкуство на г-жа П. Дарджикова направиха тематична арка и изложба под надслов „Будителите и ние” , пред които се снимаха за спомен много учители ,ученици и гости на училището .
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 643Време за изпълнение: 0.1707 сек., 0.1404 от тях за заявки.