Новина: Центровете от семеен тип за деца и младежи по проект "Шанс" в Пазарджик са приели 26 деца
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
вторник 24 ноември 2015 - 18:09:01


Център за деца и младежи в Пазарджик, Трите центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи в Пазарджик вече работят, четвъртят - в с. Звъничево е готов в него да се настанят потребители на социалната услуга, но, за радост, към момента няма деца, които да се нуждаят да бъдат настанени там. Общо 28 квалифицирани служители обслужват трите центъра, в които са настанени 26 деца и младежи.


Проектът по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е на обща стойност 765 хиляди лева. От 1 декември 2015 г центровете ще бъдат на делегирана държавна издръжка, стана ясно на заключителната пресконференция по проект "Шанс" - "Да не изоставяме нито едно дете".
Пресконференция, Пазарджик, В двата центъра за деца с увреждания в Пазарджик са настанени общо 17 деца, съобщи Диана Пашова, ръководител на центровете. В центъра за деца и младежи без увреждания на 30 януари са били настанени 9 деца, но едно от тях вече е осиновено, така че към момента там има 8 деца и младежи, информира Евгения Гълъбова, ръководител на Центъра.
Жилищните пространства в тях са изградени така, че да наподобяват семейна, домашна среда с характерните кухня, трапезария, спални помещения. А децата се обучават да участват в приготвянето на храната, в почистването на дома и всички дейности, които са характерни за живота в семейство - организират се рождени и именни дни, екскурзии и излети сред природата.
Настаняването в Центровете става със заповед от Отдел "Закрила на детето" в Пазарджик или със заповед на кмета на общината. В тях се осигурява 24-часова грижа, включително социално, психологическо, педагогическо и здравно консултиране. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.10167 )


Време за изпълнение: 0.0663 сек., 0.0065 от тях за заявки.