Новина: Ден на отворените врати в Центъра за социална рехабилитация на онкоболни в Пазарджик
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
неделя 28 февруари 2016 - 22:30:22


„Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик организира Ден на отворени врати - на 29.02.2016 г., понеделник, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания на ул. „Александър Стамболийски” № 16, приземен етаж от 14:00 ч. Събитието се провежда веднъж в годината по повод  Световния ден на онкоболните хора – 4-ти февруари, Световния ден на онкоболните деца – 15-ти февруари и Световния месец – март за борба с рака на дебелото черво. Д-р Антоанета Томова – началник на второ вътрешно отделение във Втора база в Комплексен онкологичен център – град Пловдив и носител на редица престижни национални и международни отличия и награди ще изнесе презентация на  тема: „Как да се справим с рака на дебелото черво?”


Образователната инициатива се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и с финансовата подкрепа на Рош България, съобщи председателят на Сдружението Мария Чергарова.  Световният символ на борбата с рака на дебелото черво е синята панделка. Входът е свободен за желаещите да посетят събитието. Те ще имат възможност свободно да задават въпроси по темата и извън нея, както и да получат компетентни отговори и информационни брошури.
По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2014 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1151. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2014 г. в нашата област са общо 9869, което е с 27 повече от 2013 г.
В световен мащаб раковите заболявания са водеща причина за смъртността. Черната статистика регистрира, че всяка година над 12 милиона души получават страшната диагноза рак, а повече от половината не успяват да се излекуват (7,6 млн. души).
Експертите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще изгубят живота си заради онкологични заболявания.
В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се предвижда и повишаване на броя на хората с онкопроблеми.
Лекарите алармират, че около 40% от раковите заболявания все пак могат да бъдат предотвратени. Мотото „Ракът може да бъде предотвратен” се съсредоточава върху това как рискът за развитие на болестта да бъде сведен до минимум.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.10662 )


Време за изпълнение: 0.0677 сек., 0.0082 от тях за заявки.