Новина: „Асарел-Медет” получи наградата „Зелена инвестиция” в конкурса „Инвеститор на годината 2011”
(Категория: @)
Публикувано от pamedia
четвъртък 12 януари 2012 - 17:44:01


инж. Лъчезар Цоцорков „Асарел-Медет”АД стана победител в категорията „Зелена инвестиция” на традиционния конкурс „Инвеститор на годината”. Изпълнителният директор на дружеството д-р инж. Лъчезар Цоцорков получи престижната статуетка от председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов на 11 януари 2012 година в София. На тържествената церемония присъстваха министърът на икономиката, 


енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, американският посланик г-н Джеймс Уорлик, представители на държавни институции и лидери на водещи български компании.

     Наградата на „Асарел-Медет”АД беше присъдена заради два проекта, които официално бяха открити и въведени през експлоатация през 2011 година. Първият е Циклично-поточната технология за транспорт на откривка с капацитет от 5 000 тона на час. Инвестицията е за над 100 милиона лева, а екологичният ефект е намаляване на вредните емисии от изгорели газове на руднични автомобили с 40,9 %. Вторият проект е най-модерната в Европа Инсталация за екстракция и електролиза на мед от руднични води. В това съоръжение компанията инвестира около 40 милиона лева, като инсталацията произвежда катодна мед с чистота от 99,99 %.

     Конкурсът „Инвеститор на годината” се провежда за шести пореден път от Българската агенция за инвестиции, в партньорство с медийната група „Икономедиа". В тазгодишното му издание са участвали 30 български компании, като седемчленно жури от експерти в различни икономически области е оценявало проектите. Организаторите съобщиха, че са отличени компаниите, които са направили най-големите, най-устойчивите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 година.

     Освен в „Зелени инвестиции”, награди „Инвеститор на годината” бяха връчени в още три категории. В категория „Активи” „Луфтханза техник София” получи приза при големите предприятия, а „Амер спортс България” бе отличен при малки и средни фирми. Победител в категория „Иновации” стана „ЕВН – България”, а в категория „Работни места с висока добавена стойност” – „Хюлет Пакард България”.

     За  „Асарел-Медет” АД това е второ  отличие от традиционния конкурс  на Българската агенция за инвестиции. Компанията получи награда и за 2007 година, когато стана първата компания от добивната индустрия с това признание.  Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.1085 )


Време за изпълнение: 0.0678 сек., 0.0083 от тях за заявки.