Новина: Консорциумът „Щрабаг – Станилов“ ще строи язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция към него
(Категория: Икономика)
Публикувано от pamedia
сряда 31 август 2016 - 15:25:49


ПанагюрищеМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпише договор за строителство на изцяло нов язовир – „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейна вода към него, се казва в прессъобщение, разпространено от Пресцентъра на МРРБ. Церемонията ще се състои утре, 1 септември, от 11 часа в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, залата до кабинета на министъра.

На събитието ще присъстват постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите и на участници в процеса на проектиране и строителство на обекта. От страна на избрания изпълнител, консорциум „Щрабаг – Станилов“, договорът ще бъде подписан от  инж. Йохан Пьолцл.

Финансирането на новия язовир е осигурено от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.  Стойността на договора за строителство е малко над 56 млн. лв.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. кубични метра.
Строителството на язовир Луда Яна ще подобри водоснабдяването на близо 26 000 жители от населените места в община Панагюрище. Предвижда се техническа възможност за захранване с вода на селища от  община Пазарджик, Стрелча и Лесичово.

Намеренията, проектирането и обмислянето на водното съоръжение, което да реши преди всичко проблема с водоснабдяването на Панагюрище, датират още от времената на предишния - комунистически, режим.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.12157 )


Време за изпълнение: 0.0460 сек., 0.0057 от тях за заявки.